Dagelijks leven inspireerde Martin Bril

AMSTERDAM (ANP) - De Volkskrant gunde hem deze maand een ereplek rechtsonder op de voorpagina. Op de valreep, want drie weken later moest columnist Martin Bril zijn meesterlijke pen alweer neerleggen. Hij overleed woensdag op 49-jarige leeftijd.

Bril (Utrecht, 1959) publiceerde aan de lopende band romans, bundels en gedichten en zat regelmatig aan tafel bij De Wereld Draait Door. Voor de Volkskrant schreef hij al dagelijks sinds september 2001.

Pas sinds 6 april prijkten zijn columns prominent op de voorpagina van de krant. ,,Dat is toch het hoogste in mijn metier'', zei Bril daar onlangs over in Het Parool. Boosheid stond boven zijn laatste column over drie mannen die hun boosheid verschillend uiten, maar allen bij het zebrapad worden getroffen door ,,het kleine struikje paardebloemen dat aan de voet van de paal omhoogklimt.'' Het tekent de schrijfstijl van de scherpzinnig waarnemer, die voorafgaand aan de Filmacademie in Amsterdam filosofie studeerde in Groningen.

Openhartig

In 2002 werd bij Bril voor het eerst darmkanker geconstateerd. De ziekte sloeg opnieuw toe in juni vorig jaar. Na een 'radiostilte' keerde hij terug met een openhartige column over de ziekte.

In 1987 schreef Bril zijn eerste boek met studievriend Dirk van Weelden. Zijn doorbraak beleefde hij tien jaar later toen hij Ischa Meijer opvolgde bij Het Parool. In de Paroolcolumns schreef Bril op zijn karakteristieke wijze over het dagelijks leven. Daarnaast schreef Bril voor onder meer Carp, Elle en La Vie en Rose.

Vrij Nederland

In 1997 ontving Bril de Pop Pers Prijs voor zijn artikelen over muziek in Vrij Nederland, waarin ook het wekelijkse feuilleton Evelien stond. Kim van Kooten speelde de hoofdrol in de gelijknamige televisieserie op NET5. Dinsdag nog kreeg hij de VPRO Bob den Uyl Prijs voor zijn boek De Kleine Keizer. De schrijver was te ziek om nog bij de uitreiking aanwezig te zijn.

Adriaan van Dis nodigde Bril in 2001 uit voor het VPRO-programma Zomergasten. Het verslag van Henk Terlingen over de eerste maanlanding behoorde tot de tv-fragmenten die Bril uitkoos. Ook haalde hij Herman Brood weer eens voor het voetlicht.

Meer over