Dagboek

Vijf jaar na de aanslag op president John F. Kennedy wordt ook diens broer Robert vermoord.

Parijs, 5 juni 1968

Peter sliep nog. Ik wandelde via Place Vendôme naar Café de la Paix, waar hij zich bij me zou voegen. Mijn oog viel op krantenkoppen. Robert Kennedy (42) was vrijwel onmiddellijk na zijn beslissende verkiezingszege in de wedloop om het Amerikaanse presidentschap, in Californië vermoord.

Ik ben verslagen. Ze blijven in dat cowboyland aan de gang. Deze keer staat vast wie de moordenaar is. Ze hebben van Dallas geleerd. Sirhan Sirhan (24), een immigrant-Jordaniër afkomstig uit het door Israël bezette Jeruzalem heeft de aanslag gepleegd.

In de film, die ik eerder dit jaar over officier van Justitie in New Orleans, Jim Garrison maakte, waarschuwde deze dat er meer politieke moorden zouden volgen, vooral omdat de aanslag op jfk van hogerhand werd verdoezeld, in plaats van dat men de werkelijke daders had aangepakt, vervolgd en achter slot en grendel gezet. Hij zei zelfs letterlijk dat indien Robert Kennedy een gooi naar de macht zou doen, hem hetzelfde lot als zijn broer stond te wachten. Ik telefoneerde onmiddellijk met Kees van Langeraad van de nts in Hilversum en adviseerde hem juist dit profetische gedeelte uit mijn Garrison-film opnieuw uit te zenden.

6 juni 1968

De Volkskrant spreekt over 'een nationale ziekte' in de VS 'om politici te vermoorden.' Het Algemeen Handelsblad meent dat het langzamerhand moeilijk wordt om politieke moorden in Amerika als 'toevalligheden' te verklaren.

Willem Oltmans

Willem Oltmans (1925-2004), internationaal georiënteerde Nederlandse journalist. Ingekort fragment uit Memoires 1968-1970; uitgeverij Papieren Tijger; 2003

undefined

Meer over