Dagboekfragment: Hoe men een gezonde 90-plusser wordt: geen jenever, wel champagne

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

null Beeld null

New York City, 12 maart 1830

Om zes uur precies vanochtend vertrok ik naar Washington. De stoomboot Thistle vertrok van de Battery en kwam nog voor tien uur aan in Brunswick, waar de passagiers overstapten in negen postkoetsen.

De weg bleek zeer goed, en zeven mijl voorbij Trenton, aan de Pennsylvaniëkant van de rivier de Delaware, gingen we aan boord van de stoomboot Swan. De Union Line is nog maar negen dagen in bedrijf. Hij wordt zeer goed geleid, en de accommodatie op het land en op het water is uitstekend. Om zes uur 's avonds was ik in Philadelphia.

Baltimore, 14 maart

De stoompakketboot had Philadelphia om zes uur gisterochtend horen te verlaten, maar het werd twaalf uur. Om half vijf kwam ik aan in Newcastle aan de Delaware. Daarna in etappes naar French Town, en om half drie vannacht kwam ik hier aan.

Vanochtend bracht ik een bezoek aan Charles Carroll, de enige nog levende ondertekenaar van de Onafhankelijkheidsverklaring. In september wordt hij 94. Hij is goedgemutst, hoffelijk en spraakzaam. 's Zomers neemt hij elke dag een koud bad, hij maakt ritten te paard van 10 tot 15 kilometer, heeft zijn leven lang geen druppel sterke drank gedronken, alleen dagelijks twee of meer glazen madeira en soms champagne of bordeaux.

Hij gaat om negen uur naar bed en staat voor zonsondergang op.

Philip Hone (1780-1851), ondernemer en korte tijd burgemeester van New York. Ingekort fragment uit The Diary of Philip Hone, uitgave 1889.

Meer over