Dagagenda

Door Jan Pieter Ekker..

Film
TBS (Pieter Kuijpers). Poldervariatie op Bonnie and Clyde, waarin regisseur Pieter Kuijpers vaardig de verwachtingen en de sympathie van de kijker manipuleert. Cabaretier Theo Maassen overtuigt als ontsnapte tbs’er; de jonge Lisa Smit is op dreef als het pubermeisje dat hij gijzelt. (in 37 zalen)

Film
Unfinished Sky (Peter Duncan). Engelstalige variatie op Karim Traïdia’s De Poolse bruid, gesitueerd op het platteland van Australië. Monic Hendrickx speelt opnieuw een misbruikte vrouw, dit keer op de vlucht voor het Talibanregime. (in 3 zalen)

Film
We own the Night (James Gray). De strijd tegen drugs verbindt twee broers in New York, anno 1988. Het script schiet tekort, maar de actiescènes zijn bloedspannend. (in 19 zalen)

Film
Cloverfield (Matt Reeves). Amusante monsterfilm volgt de klassieke filmwet dat iets enger is als je het niet ziet en wel hoort; het blijft lang onduidelijk waardoor New York nu weer wordt geteisterd. (in 50 zalen)

Film
Caramel (Nadine Labaki). De Libanese Nadine Labaki speelt zelf de hoofdrol in haar speelfilmdebuut, een kleurrijke ode aan het moderne Beiroet. Het blijkt een stad van contrasten. Vrouwen maken er de dienst uit, maar ze hebben het niet voor het zeggen; zowel de christelijke als de islamitische traditie verlangt opofferingen en dienstwilligheid. (in 4 zalen)

Film
The Kite Runner (Marc Forster). Oprecht ontroerende verfilming van de gelijknamige bestseller van Khaled Hosseini. Hoewel het moeilijk is om mee te leven met een held die fout op fout stapelt, maakt regisseur Forster aannemelijk dat Amir als geen ander onder zijn tekortkomingen lijdt. (in 79 zalen)

Film
Sven en zijn Rat II – Het UFO-mysterie (Vibeke Ringen). Jeugdfilm waarin Sven, zijn vriendjes Dan en Larissa en hun ratten, Meneer Jansen, James Bond vermoeden dat buitenaardse wezens het hebben voorzien op de oma van Sven. Langzaam maar zeker maakt de leut plaats voor serieuze zaken, zoals volwassen worden, dementie en de dood. (in 8 zalen)

Film
The Bird Can't Fly (Threes Anna). Eigenzinnig speelfilmdebuut van Threes Anna, voormalig artistiek directeur van de Dogtroep, gesitueerd in een fraai vormgegeven fantasielandschap. (in 2 zalen)

Film
El baño del papa (César Charlone). Charmant kleinood over een Uruguayaanse smokkelaar, die een slaatje denkt te slaan uit het bezoek van paus Johannes Paulus II aan zijn armzalige stadje. (in 5 zalen)

Film
Elizabeth: The Golden Age (Shekhar Kapur). Cate Blanchett keert terug in de rol, die haar in 1998 lof en roem bezorgde. Blanchett overtuigt opnieuw, de film lijdt een beetje onder een overschot aan goede bedoelingen. (in 30 zalen)

Meer over