'Dag van de Branden' – Israëlische scherpschutters en tanks bij grens Gaza vanwege nieuwe Palestijnse protesten

Israëlische scherpschutters en tanks hebben vrijdag posities ingenomen langs de grens met Gaza vanwege nieuwe Palestijnse protesten. De demonstraties maken deel uit van een zes weken lange campagne om af te dwingen dat Palestijnse vluchtelingen weer kunnen terugkeren naar Israël. Sinds vorige week vrijdag zijn al 22 Palestijnen gedood door onder andere scherpschutters.

Demonstranten vrijdag bij de grens tussen Gaza en Israël. Beeld AFP
Demonstranten vrijdag bij de grens tussen Gaza en Israël.Beeld AFP

Op sommige plekken langs de zwaar beveiligde grens waren al dikke zwarte rookwolken te zien, nadat activisten autobanden in brand hadden gestoken. Ze wilden zo de scherpschutters van het leger het zicht ontnemen.

Palestijnse activisten riepen de bewoners van Gaza donderdag op massaal deel te nemen aan de demonstraties. Deze vrijdag werd omgedoopt tot ‘Dag van de Branden’. Met de protesten willen de Palestijnen ook protesteren tegen de ruim tien jaar oude blokkade van Gaza, dat geregeerd wordt door de radicale Hamas-beweging. Israël beschuldigt Hamas ervan gebruik te willen maken van de demonstraties om bommen te plaatsen en aanvallen uit te voeren op het leger.

Jeruzalem dreigde de afgelopen dagen opnieuw alles te zullen doen om te voorkomen dat de Palestijnen door het hek langs de grens breken. Minister van Defensie Lieberman waarschuwde de demonstranten dat ze hun leven riskeren als zij de grens naderen. De inzet van scherpschutters afgelopen vrijdag leidde tot internationale protesten. De Veiligheidsraad van de VN kwam in een spoedzitting bijeen vanwege het ‘bloedbad’ dat volgens de Palestijnen was aangericht.

Een Palestijnse betoger gooit stenen naar Israëlische soldaten tijdens de bloedige demonstraties vorige week vrijdag in Gaza.  Beeld EPA
Een Palestijnse betoger gooit stenen naar Israëlische soldaten tijdens de bloedige demonstraties vorige week vrijdag in Gaza.Beeld EPA

'Illegale legerbevelen'

De inzet van scherpschutters afgelopen vrijdag leidde tot internationale protesten. De Veiligheidsraad van de VN kwam in een spoedzitting bijeen vanwege het ‘bloedbad’ dat volgens de Palestijnen was aangericht. Volgens de Palestijnen zijn tot nu toe zo’n 1.400 gewonden gevallen bij de protesten. Een grote Israëlische mensenrechtengroep, B'Tselem, heeft soldaten opgeroepen de ‘illegale bevelen’ te negeren om gericht te schieten op ongewapende Palestijnen.

De meesten van de 22 doden, 16, vielen afgelopen vrijdag. Drie anderen werden gedood toen Israëlische tanks het vuur openden. Duizenden Palestijnen hadden zich toen verzameld in vijf tentenkampen op een paar honderd meter afstand van het grenshek. Kleine groepen jongeren gooiden stenen en molotovcocktails naar de soldaten. De protesten moeten duren tot 15 mei.

De Palestijnen herdenken 15 mei als Dag van de Catastrofe omdat ongeveer 700 duizend Palestijnen zijn gevlucht of verdreven tijdens de oorlog in 1948. De jaarlijkse herdenking van deze dag trekt nu grote belangstelling, omdat het dit jaar zeventig jaar geleden is dat de staat Israël werd opgericht.

'Grootste openluchtgevangenis'

Het idee voor de massaprotesten langs de grens is eigenlijk afkomstig van Palestijnse activisten op sociale media. Later besloot Hamas het idee over te nemen. De opkomst bij de protesten is een belangrijke test voor Hamas om te zien hoe groot hun aanhang nog is onder de twee miljoen Palestijnen die in Gaza wonen.

De radicale organisatie nam het gebied in 2007 over van het Palestijnse bestuur onder leiding van president Mahmoud Abbas. Sindsdien is Gaza, dat de ‘grootste openluchtgevangenis’ wordt genoemd, onderworpen aan een blokkade van Israël en Egypte.

Meer over