Dader aanslag op hotel Kabul aangehouden

De Afghaanse politie heeft één van de drie Talibanstrijders gearresteerd die maandag een aanslag pleegden op het hotel Serena in Kabul....

Van onze verslaggeefster

Amrullah Saleh, hoofd van de Afghaanse veiligheidsdienst, reconstrueerde dinsdag tijdens een persconferentie de aanslag op het populaire vijfsterrenhotel in het centrum van de Afghaanse hoofdstad. Drie Talibanstrijders, alle drie met bomvesten, hadden het gebouw bestormd, vertelde Saleh. De eerste werd neergeschoten door een hotelbewaker, waarop diens bomvest ontplofte. De tweede aanvaller bracht zichzelf in de hotellobby tot ontploffing.

De derde doodde enkele gasten, maar liet zijn bomvest niet ontploffen. Hij vluchtte het hotel in en probeerde verkleed als politieagent te ontkomen, maar werd ontdekt en gearresteerd, aldus Saleh.

Hij toonde beelden van de gearresteerde Talibanstrijder, die geregistreerd was door de beveiligingscamera’s. Naast de dader van de aanslag werd ook de chauffeur van de drie Talibanstrijders opgepakt, en twee mannen die hen onderdak hadden gegeven in Kabul.

De 38-jarige Noorse journalist Carsten Thomassen, aanwezig in het hotel wegens het bezoek van de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Jonas Gahr Støre, werd bij de aanval getroffen door geweerschoten en overleed maandag in een Tsjechisch veldhospitaal.

Een medewerker van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken raakte ernstig gewond, maar zijn toestand is stabiel. Een woordvoerder van het ministerie liet weten dat minister Støre, die woensdag de Afghaanse president Hamid Karzai zou ontmoeten, zijn reis had afgebroken omwille van de dood van Thomassen.

Tijdens de aanval zochten vele gasten hun toevlucht in de kelder van het hotel. De Noorse minister vergaderde op het moment van de aanval in de kelder, toen de delegatie plots geweerschoten hoorde, gevolgd door ‘een enorme dreun boven ons’, aldus een medewerker van de minister. ‘Het hele gebouw trilde een beetje.’

‘We werden opgedragen te gaan liggen’, zei een Amerikaanse hulpverleenster die in de fitnesszaal van het hotel was op het moment van de aanslag. De geweerschoten waren ‘zo dichtbij dat het pleisterwerk van het plafond af kwam. We moesten over het dode lichaam van een vrouw stappen.’

Bo Asplund, de hoogste vertegenwoordiger van de VN in Afghanistan, zei dat de aanval hem grote zorgen baarde, omdat hij ‘opzettelijk gericht was op buitenlandse gasten en Afghaanse burgers’.

‘De internationale gemeenschap is hier al vele jaren aanwezig en geniet de gastvrijheid en generositeit van haar Afghaanse gastheren’, zei Asplund. ‘Haar werk wordt voortgedreven door het gedeelde geloof dat vrede en vooruitgang moeten zegevieren over oorlog en lijden. Dit was een aanval op die waarden, en een zinloze misdaad.’

(AFP) Beeld AFP
(AFP)Beeld AFP
Meer over