Dader aanslag Frankfurt is moslimextremist

Van onze correspondentMerlijn Schoonenboom

BERLIJN - De aanslag woensdagmiddag op Amerikaanse militairen op het vliegveld van Frankfurt blijkt een islamistisch gemotiveerde terreurdaad te zijn geweest. De dader, de 21-jarige Arid U., schoot twee militairen dood in een bus van het Amerikaanse leger.


De aanslag is de eerste islamistische terreuraanslag in Duitsland met dodelijke gevolgen. Eerdere mogelijke aanslagen waren al ontdekt voordat ze waren uitgevoerd.


De politie gaat ervan uit dat Arid U., een Duitser die in Kosovo geboren is, zijn daad alleen heeft voorbereid. Haat tegen Amerikaanse soldaten zou het motief zijn. U. zou zelf hebben aangegeven dat hij spontaan op het idee kwam, nadat hij op YouTube een video van verkrachtingen van moslima's had gezien.


Arid U. lijkt zijn daad echter goed te hebben voorbereid. Hij werkte op het vliegveld als postbeambte. Hij had veel munitie bij zich, en was blijkbaar van plan veel slachtoffers te maken. Hij begon een gesprek met de militairen in burger, stapte de bus in en opende daarna het vuur.


Een getuige zou hebben gehoord dat U. 'Allah is groot' heeft gezegd, maar dat is niet bevestigd. De onbewapende Amerikanen, agenten van de militaire politie, vluchtten de bus uit. Twee kwamen om, twee raakten ernstig gewond. Het pistool van U. haperde, waardoor hij niet meer kon schieten. Hij rende de aankomst- en vertrekhal in, waar hij is opgepakt.


Zoals blijkt uit de informatie die nu bekend is, is Arid U. in korte tijd in de radicale hoek terechtgekomen. In de jaren negentig is hij van Kosovo met zijn familie naar Duitsland gekomen. Hij is net als zijn ouders moslim, maar hij zou zich niet extra fanatiek hebben opgesteld. Hij woonde met zijn ouders en twee broers in een flatje in een buitenwijk van Frankfurt.


U. zou de laatste tijd contacten met als radicaal bekend staande islamisten in Frankfurt hebben gehad, meldt de ARD. Hij zou onder anderen de Marokkaanse prediker Sjeik Abdellatif kennen, die in Frankfurt al uit diverse moskeeën is geweerd.


De laatste maand zou hij zich op internet extremer zijn gaan uiten. Op Facebook zou hij zich bijvoorbeeld onder de naam Abu Reyyan als radicale islamist hebben gepresenteerd.


Er zijn geen aanwijzingen dat er een terreurnetwerk achter hem staat. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken zei donderdag dat er geen aanleiding is voor een verhoogd terreuralarm in Duitsland. Tegelijk maakt de aanslag speculaties los over het gevaar van individuele daders, die niet te controleren zijn.


De Amerikaanse militairen waren op weg naar de legerbasis Ramstein. Daarna zouden ze naar Afghanistan of Irak worden gevlogen.


Meer over