D66 wil dat Verdonk fout toegeeft

D66 wil dat minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken toegeeft dat zij de Tweede Kamer onjuist heeft geïnformeerd. De kleinste regeringspartij zet daarmee het spoeddebat vandaag over de kwestie-Congo op scherp....

Volgens het D66-Kamerlid Lambrechts staat ‘absoluut’ vast dat Verdonk het parlement verkeerde informatie heeft verstrekt. ‘Wij willen dat de minister dit erkent’, zegt zij aan de vooravond van het debat. Verdonk ontkende vrijdag dat zij de Kamer onjuist heeft geïnformeerd.

Het spoeddebat werd aangevraagd door de PvdA, die net als GroenLinks en SP vindt dat de minister moet opstappen. De oppositiepartijen nemen het hoog op dat de immigratiedienst IND aan andere landen heeft gemeld dat uitgeprocedeerde vreemdelingen in Nederland asiel hadden aangevraagd. Daardoor zouden zij na hun uitzetting gevaar kunnen lopen.

De commissie-Havermans concludeerde vrijdag dat dit ten aanzien van Congo enkele malen is voorgekomen. Verdonk had ook zelf onderzoek laten uitvoeren. Zij maakte bekend dat als gevolg van ‘administratieve slordigheden’ in nog eens 102 gevallen de asielachtergrond is vermeld aan 31 landen.

Meer over