Nieuws

D66 voegt zich bij Kamermeerderheid om ‘betuttelende’ bedenktijd bij abortus te schrappen

D66 voegt zich bij een Kamermeerderheid die de verplichte bedenktijd bij abortus wil schrappen. De partij wil zich niet langer laten gijzelen door het regeerakkoord. Over medisch-ethische kwesties horen Kamerfracties vrij te kunnen stemmen, vindt D66.

Behandelkamer van een abortuskliniek in Amsterdam. Beeld Aurélie Geurts
Behandelkamer van een abortuskliniek in Amsterdam.Beeld Aurélie Geurts

Een ruime Kamermeerderheid is nu tegen de verplichte vijf dagen bedenktijd die in de huidige abortuswet is opgenomen. Die verplichte bedenktijd stuit al langer op weerstand van linkse en liberale partijen. Op verzoek van christelijke partijen werd tijdens de formatie van nieuwe kabinetten afgesproken om de bedenktijd te behouden. Ook in het afgelopen kabinet (VVD, CDA, D66 en CU) spraken de partijen af om geen aanpassingen te doen aan de abortuswet.

D66 noemt de wachttijd ‘onnodig en betuttelend’. In februari, vlak voor het verkiezingsreces, deelde D66 Kamerlid Pia Dijkstra een initiatiefwetsvoorstel in om bedenktijd af te schaffen. Het is wachten op advies van de Raad van State, voordat het door de Tweede Kamer wordt behandeld.

Of het bedenktermijn uiteindelijk ook sneuvelt, hangt van de formatie van het nieuwe kabinet af. Informateur Herman Tjeenk Willink sprak de voorkeur uit voor een dun coalitieakkoord. Daarin moeten partijen afspraken worden gemaakt over slechts ‘4 à 5 grote problemen die met voorrang moeten worden aangevat’. Het is de vraag of het CDA, een waarschijnlijke nieuwe coalitiepartij, daar de abortuswet onder schaart.

Meer over