nieuwsBurgeramendement

D66 pleit voor invloed burger op wetswijziging

Burgers zouden wijzigingen moeten kunnen aanbrengen in wetsvoorstellen. Dat vindt althans D66, meldt RTL Nieuws maandag.

Jurre van den Berg
D66-Kamerlid Joost Sneller.  Beeld ANP
D66-Kamerlid Joost Sneller.Beeld ANP

‘Met het burgeramendement versterken wij onze democratie’, citeert het journaal D66-Tweede Kamerlid Joost Sneller. Nu is het recht tot amenderen (een aanpassing aanbrengen in een wet) alleen nog weggelegd voor Kamerleden, zo staat in de Grondwet.

Als het aan de coalitiepartij ligt, krijgen alle Nederlanders die mogelijkheid, mits zij 70 duizend handtekeningen ophalen – ongeveer evenveel steun als nodig is voor een zetel in de Tweede Kamer. Het verzamelen van bijval zou digitaal moeten gebeuren, om het proces eenvoudig te houden en zodat iedereen kan meedoen.

Experiment

D66 pleit om te beginnen voor een tweejarig experiment. Om de grondwet niet te hoeven aanpassen, zou het burgeramendement gedragen moeten worden door een Kamerlid. Daarnaast heeft het aangepaste voorstel een Kamermeerderheid nodig, net als gewone wetsvoorstellen.

Het voorstel van D66 sluit aan bij de aanbevelingen van de commissie onder leiding van Johan Remkes, die het Nederlandse parlementaire stelsel uitgebreid doorlichtte en voorstellen deed voor verbetering. Het Nederlandse parlementaire stelsel is onvoldoende in staat om alle burgers inhoudelijk te vertegenwoordigen, luidde de belangrijkste bevinding.

Verder lezen

Deze drie voorstellen moeten onze democratie weer bij de tijd krijgen, en dat is broodnodig

Kabinet vernieuwt democratie (voorzichtig): voorkeursstemmen, senaatstermijnen en wijzigen Grondwet op de schop

‘De democratie behoeft onderhoud’, zei minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren deze zomer in een interview met de Volkskrant. ‘Veel mensen zijn heel tevreden over hoe onze democratie werkt, maar zoom je in, dan is grofweg eenderde dat niet.’

Meer over