D66-lijst vol vertrouwde gezichten bij eerste 10 kandidaten

DEN HAAG - D66 kiest voor ervaring op de nieuwe kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Er wordt behoedzaam vernieuwd met drie nieuwelingen bij de eerste tien. Twee zittende Kamerleden vallen buiten de top-10.

Huidig Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven is beloond met een tweede plaats na lijsttrekker Alexander Pechtold. Ze verwierf aanzien met de verkiezing van Natuurmonumenten als groenste Kamerlid van het jaar 2011 en 2012.

Op de derde plaats staat Wouter Koolmees, prominent financieel woordvoerder van de fractie en een van de motoren achter het Lente-akkoord.

Na campagneleider Kees Verhoeven op de vierde plaats is Vera Bergkamp, voorzitter van de homobelangenorganisatie COC, de eerste nieuweling. Zij neemt de homo-emancipatie over van Boris van der Ham, die de Tweede Kamer verlaat.

Onderwijsbestuurder Paul van Meenen vult het gat dat onderwijswoordvoerder Van der Ham even-eens laat vallen.

De vicevoorzitter van de fractie, Gerard Schouw, is zesde en Magda Berndsen, die in 2010 nog op twee binnenkwam, staat nu negende.

Op de achtste plek staat Steven van Weyenberg, nu ambtenaar op Sociale Zaken. Pia Dijkstra, woordvoerder gezondheidszorg die in 2010 met voorkeursstemmen werd gekozen, krijgt nu een tiende plaats. Diplomaat Sjoerd Sjoerdsma staat op 11 en rechter Judith Swinkels op 14.

De huidige Kamerleden Wassila Hachchi en Fatma Koser Kaya, in 2010 nog vijfde en zevende, staan nu op plaatsen die niet vanzelfsprekend verkiesbaar zijn: 12 en 13.

In de meeste peilingen scoort D66 gemiddeld vijftien zetels. In het recente verleden stemden veel potentiële kiezers uiteindelijk niet op D66, waardoor het verwachte resultaat vaak tegenviel.

D66-leden kunnen via internet nog invloed uitoefenen op de volgorde van de kandidatenlijst, die over twee weken definitief wordt vastgesteld. Vandaag presenteert D66 het verkiezingsprogramma onder de noemer: 'En nu vooruit'.

undefined

Meer over