D66-Kamerlid Berndsen mag na geblunder opnieuw een ombudsman zoeken

De soap die zich voor de zomer afspeelde rond de benoeming van een nieuwe Nationale Ombudsman krijgt dit politieke seizoen een pikant vervolg.

Remco Meijer
D66-Kamerlid Magda Berndsen, voorzitter van de sollicitatiecommissie Ombudsman. Beeld ANP
D66-Kamerlid Magda Berndsen, voorzitter van de sollicitatiecommissie Ombudsman.Beeld ANP

Dinsdagmiddag installeerde Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg een nieuwe commissie die de procedure helemaal over zal doen. En wie koos deze commissie tot haar voorzitter? D66-Kamerlid Magda Berndsen, die ook de eerste commissie leidde.

Voor de zomer kwam de club van Berndsen unaniem op de proppen met Guido van Woerkom, scheidend ANWB-directeur. Van Woerkoms benoeming door de Tweede Kamer leek een hamerstuk. Totdat een discriminerende uitspraak over Marokkaanse taxichauffeurs uit de archieven opdook, die niet in de sollicitatieprocedure ter sprake was geweest.

Toen ging de Kamer twijfelen, met name de PvdA, ook al had deze partij het lid Astrid Oosenbrug in de selectiecommissie. De stemming werd twee dagen uitgesteld, maar toen werd Van Woerkom met 91 stemmen voor en 53 stemmen tegen toch benoemd.

Vertrekpremie

Het parlement bloosde van schaamte over de rommelige gang van zaken. En het leed was nog niet geleden. Een week later berichtte de Volkskrant dat Van Woerkom bij de ANWB een vertrekpremie van ruim 300 duizend euro krijgt. Door de maatschappelijke discussie daarover, trok Van Woerkom zich terug.

Kort daarna kende de klucht nog een slachtoffer. Het Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks (niet betrokken bij de sollicitatie, fel tegen Van Woerkom) bleek gebruik te hebben gemaakt van haar inzagerecht in de brieven van andere sollicitanten. Ze schond de vertrouwelijkheid door er in haar omgeving over te spreken. Haar partij schorste haar voor een maand.

Berndsen belooft beterschap. Op 1 januari wil ze klaar zijn. De nieuwe commissie is niet samengesteld uit de vaste commissie Binnenlandse Zaken, maar is een heuse 'tijdelijke commissie' waarvoor alle partijen een kandidaat hebben kunnen voordragen. GroenLinks zit er nu wel in, met Liesbeth van Tongeren. De PvdA heeft Oosenbrug vervangen door Jeroen Recourt. En aan het slot van de procedure worden de fractievoorzitters geconsulteerd.

'Ik wens u allen veel wijsheid toe in deze commissie', zei Van Miltenburg bij de installatie. Gelukkig kon ze er zelf om lachen.

Meer over