D66 en PvdA: Egypte moet zo snel mogelijk bij ICC

Egypte moet zich zo snel mogelijk aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC). Daarvoor zullen D66 en PvdA woensdag in de Tweede Kamer pleiten tijdens een debat over EU-steun aan het Noord-Afrikaanse land.

Redactie

'Nederland heeft als zetel van het ICC een speciale verantwoordelijkheid om aan te dringen op erkenning van het strafhof. Het is ook een concrete maatstaf om te beoordelen in hoeverre Egypte wil meedoen in de internationale gemeenschap," aldus Sjoerd Sjoerdsma van D66.

Désirée Bonis van de PvdA benadrukt dat aansluiting bij het ICC zeker geen voorwaarde is om hulp te geven aan Egypte. Het is volgens haar een 'aanmoediging'.

Het is volgens haar belangrijk dat het aantal niet-westerse landen dat het Statuut van Rome heeft ondertekend toeneemt, aldus Bonis. In Caïro wordt er trouwens ook al over nagedacht, voegt ze eraan toe.In een motie zullen beide partijen het kabinet vragen om in bilateraal en Europees verband bij Egypte aan te dringen op ondertekening van het Statuut van Rome, het ICC-oprichtingsverdrag. Op dit moment zijn 122 landen landen aangesloten bij het het Statuut van Rome.

Meer over