D66: Amsterdam is niet van PvdA

Asscher is Job Cohen tijdelijk opgevolgd. D66 is boos.

Van onze verslaggever Jaap Stam

Dit is, kort gezegd, het bezwaar van D66 tegen de benoeming vrijdag van de Amsterdamse PvdA-leider Lodewijk Asscher tot waarnemend burgemeester van Amsterdam.

Asscher is Job Cohen tijdelijk opgevolgd. Die nam een week geleden totaal onverwacht ontslag om lijsttrekker te worden van de PvdA bij de landelijke verkiezingen.

D66 heeft zich onmiddellijk teruggetrokken uit de onderhandelingen over een nieuw college van burgemeester en wethouders.

Woedend zijn ze bij D66. Worden ze door ‘die arrogante PvdA’ weer een kunstje geflikt. ‘De fractie was unaniem. De emoties liepen hoog op’, zegt fractievoorzitter Ageeth Telleman.

De democraten vinden dat de burgemeester boven de partijen moet staan. ‘Er wordt onderhandeld over een nieuw college. Asscher wil terugkeren als wethouder.’

[VIDEO]

Woensdag maakten de PvdA en D66 bekend dat ze samen de as van het nieuwe college wilden vormen. Ze hadden gesproken over een ‘bestuurscultuur die hervormingen mogelijk maakt’. Als teken van goede wil had Asscher zich moeten terugtrekken, zegt Telleman.

PvdA-fractievoorzitter Frank de Wolf is verbijsterd. ‘We zijn het eens dat bestuurlijke vernieuwing een belangrijke plaats krijgt in het programakkoord. De vraag is of dat op het waarnemend burgemeesterschap moet worden geplakt.’ Volgens hem is D66 er landelijk op uit zoveel mogelijk PvdA’ers te beschadigen.

Partijleider Alexander Pechtold noemde de stap van zijn Amsterdamse partijgenoten moedig.

De commissaris van de koningin van Noord-Holland, Elisabeth Post, die Asscher heeft benoemd, is verrast door de opstelling van D66. ‘Mevrouw Telleman had aangegeven dat ze de benoeming en de onderhandelingen over het nieuwe college gescheiden wilde houden’, aldus een woordvoerder.

D66 wil pas weer onderhandelen met de PvdA als Asscher de ambtsketen inlevert.

De Wolf: ‘Onbestaanbaar. Gebeurt niet.’

Lodewijk Asscher (ANP) Beeld
Lodewijk Asscher (ANP)
Meer over