Review

D'Ertepeller heeft potentie, maar dan moet de keuken het koppie erbij houden

Mac van Dinther
D'Ertepeller in Papendrecht. Beeld Els Zweerink
D'Ertepeller in Papendrecht.Beeld Els Zweerink

Waar zijn we?

Ze zeggen dat het mooiste stukje Papendrecht het uitzicht op Dordrecht is. Je kunt het ook omdraaien: dat het mooiste stukje Dordt het uitzicht is vanaf Papendrecht. Dat is waar we zijn: op de kop van Papendrecht aan de oever van de Merwede, met uitzicht op de historische skyline van Dordrecht die haarscherp afsteekt tegen een strak blauwe hemel, aangelicht door de gouden gloed van de ondergaande zon.

Erwtensoep met varkenswang. Beeld
Erwtensoep met varkenswang.Beeld

Schitterend. En waarom zijn we hier?

Omdat hier sinds kort de d'Ertepeller zit, een restaurant dat gastronomische allure geeft aan het oude dijkdorp. De bistro van d'Ertepeller is onlangs onderscheiden met een Bib Michelin. Het restaurant D'Ertepeller zit op de onderste verdieping van een modern appartementencomplex. De inrichting is gerieflijk modern: bruinig tapijt, mosterdkleurige zetels, grote ramen. In de aangrenzende bistro zijn de tafels van blank hout, in het restaurant zijn ze strak wit gedekt.

Rode mul met garnalen en tomaat. Beeld
Rode mul met garnalen en tomaat.Beeld

Wat eten we?

We eten het vijfgangenmenu Artistique, dat nogal wisselend van kwaliteit is. Om hoog te beginnen: het gerecht van rode mul is een toppertje. Een Miró-achtig schilderijtje van zacht gegaarde mul, belegd met krokante in hun schaal gebakken garnaaltjes en omringd door slingers zwarte en gele saus, allebei op basis van garnaal. De een gekleurd met zwarte inktvisinkt, de ander met okergele saffraan. Zuurzoete bereidingen van tomaat zorgen voor een harmonieus tegenwicht. Magnifiek.

Het einde mag er ook zijn: een origineel dessert van rode kool, begeleid door bereidingen van chocolade, kastanje en kumquat. Het bittere van de kool geeft verrassend diepgang aan het zoete dessert.

Het menu in vogelvlucht

Tartaar van zeebaars met yoghurt-yuzu crème en rode biet
Rode mul met garnalen en tomaat
Erwtensoep met varkenswang
Hertenrugfilet met pastinaak
Braam sorbet en compote van rode kool met chocolade, kastanje en kumquat

Nu de dalen.

Helaas: eromheen eten we een paar gerechten waarin we rare missers tegenkomen. Het voorgerecht is een fijne zuivere tartaar van grof gehakte zeebaars met friszure yoghurt-yuzu crème, die helaas wordt weggedrukt door de grove smaak van (te) veel rode biet en gepoft hennepzaad, dat een bittere nasmaak achterlaat.

Het signatuurgerecht van d'Ertepeller (de naam verwijst naar een vroegere bijverdienste van arme Papendrechters: erwten pellen) is erwtensoep met gerookte paling. Omdat we geen bedreigde diersoorten eten (paling staat op de rode lijst), krijgen we hetzelfde gerecht, maar zonder paling. Wat gek is: alsof je Vermeer vraagt zijn Melkmeisje over te schilderen, maar zonder melkmeisje.

Ter compensatie krijgen we extra veel varkenswang. Dat pakt niet goed uit. De fijngemalen wang heeft de smaak van vlees uit blik. Als ondergrondje voor gerookte paling zou het misschien nog gaan, in zijn eentje is het niet lekker. Vermeer zou gezegd hebben: geen melkmeisje, dan schilder ik wel iets anders. Dat had de kok ook moeten doen.

Als hoofdgerecht hebben we drie malse stukken hertenrug in een prima saus van braam en basilicum. Maar de krokant bedoelde ravioli's met hertenstoof smaken naar karton: het is meer deeg dan vulling. Er liggen bolletjes pastinaak bij die ongenietbaar zout zijn en bramen die kennelijk uit de diepvries komen. Ze zijn zacht en modderig. Bramen in februari: wie verzint dat ook?

De cijfers

Kosten voor vijf gangen 66 euro
Eten 7+
Bediening 8
Entourage 8
Prijs-kwaliteit 7

Hertenrugfilet met pastinaak. Beeld
Hertenrugfilet met pastinaak.Beeld

Hoe is de bediening?

Voorbeeldig. Onze vrouwelijke sommelier schenkt geweldige wijnen.

Een restaurant om te onthouden?

D'Ertepeller heeft het in zich om tot iets moois uit te groeien. Maar dan moeten ze in de keuken wel het koppie erbij houden. Anders wordt het erwten pellen.

Adres en contactinformatie

Slobbengorsweg 149
3351 LH Papendrecht
078-3032260
ertepeller.nl

Braam sorbet en compote van rode kool met chocolade, kastanje en kumquat. Beeld
Braam sorbet en compote van rode kool met chocolade, kastanje en kumquat.Beeld

Aanvullingen en verbeteringen

In een eerdere versie van dit artikel stond dat restaurant d'Ertepeller in Dordrecht is onderscheiden met een Bib Michelin. Niet het restaurant, maar de bistro van d'Ertepeller heeft een Bib.

Meer over