'D-Day' India verloopt geweldloos

Dankzij de aanwezigheid van veertigduizend soldaten in de stad Ayodhya en achttienduizend arrestaties in het hele land is het gevreesde religieuze geweld in India gisteren uitgebleven....

Alleen de stad Ahmedabad, waar begin deze maand zeker zevenhonderd mensen zijn omgekomen bij religieus geweld, dreigde de situatie uit de hand te lopen. Leger en politie konden een escalatie voorkomen.

India haalt opgelucht adem over de rustig verlopen D-day, zoals vrijdag 15 maart al weken in de media werd genoemd. Op deze dag wilde de VHP, de Wereld Hindoe Raad, beginnen met de bouw van een tempel in Ayodhya, op de plaats waar ze in 1992 de Babri Moskee hadden neergehaald. Deze stond op de plek waar volgens de overlevering hun god Ram is geboren.

Een incident in Ayodhya had kunnen leiden tot een nieuwe botsing tussen de hindoe- en moslimbevolking. Moslims vormen 10 procent van de bevolking.

De tempelkwestie werd voorgelegd aan het Hooggerechtshof, dat eerder deze week zowel de bouw van de tempel als een ceremonie op de betwiste grond verbood. De centrale regering in New Delhi, die wordt geleid door de hindoenationalistische BJP, beloofde onder grote druk van de seculiere partijen dat deze uitspraak zou worden nageleefd.

Ondertussen werden leger en politie massaal ingezet om te voorkomen dat tienduizenden 'Kar Sevaks', hindoestrijders, naar Ayodhya konden komen. Iedere weg en ieder pad dat naar de stad leidde werd afgezet. Mensen die zich toch nog op straat begaven, werden gearresteerd. Gisteren werden zeker achthonderd personen aangehouden die Ayodhya via landerijen en velden probeerden binnen te komen.

'We komen uit Hyderabad, zestienhonderd kilometer hiervandaan', zei een Kar Sevak die zijn naam niet wilde noemen. Met zestig anderen was hij bijna door de ring van politie heen gekomen. Eén kilometer voor de stad werd de groep alsnog gearresteerd en in politiebussen afgevoerd.

Uiteindelijk kwamen de lokale autoriteiten de VHP een beetje tegemoet. De hindoes mochten de religieuze ceremonie puja houden op een andere plek in de stad. Een kleine duizend mensen, uitgedost met oranje sjaaltjes en gele strepen en stippen op het voorhoofd, vertrokken met twee grote brokken steen op met bloemen behangen bakfietsen. Zingend en schreeuwend trokken ze door de stad. Om de tweehonderd meter werden ze opgehouden door de politie, die probeerde de meute zo rustig mogelijk te houden.

Dat lukte nauwelijks. Uiteindelijk besloten de autoriteiten dat de massa - die slogans als 'alle besneden mannen moeten verhuizen naar Pakistan' scandeerde - niet verder mocht. De puja moest maar in de dichtstbijzijnde tempel worden gehouden. De VHP legde zich hier bij neer.

's Avonds leek het alsof in Ayodhya 'een emotionele dam was doorgebroken', zoals een verslaggever van de Indiase zender Star News het omschreef. Na weken in een fort te hebben geleefd, is de ergste spanning voorbij.

Meer over