NieuwsD.A. Pennebaker 1925-2019

D.A. Pennebaker (94), maker documentaires Bob Dylan, Ziggy Stardust, overleden

Documentairemaker D. A. Pennebaker is donderdag op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon Frazer zaterdag bekendgemaakt. Volgens hem is zijn vader een natuurlijke dood gestorven in zijn huis in Long Island, New York.

Documentairemaker D.A. Pennebaker, met op de achtergrond beelden uit de film Don't Look Back over Bob Dylan.Beeld AP

Donn Alan Pennebaker heeft een lange rij baanbrekende documentaires op zijn naam staan, vooral op het gebied van kunst en politiek. Bekende films van hem zijn onder andere de klassiekers Don’t Look Back (1967) over de Engelse concerttour van Bob Dylan , Monterey Pop (1968) over het gelijknamige muziekfestival, The War Room (1993) over de presidentscampagne van Bill Clinton in 1992 waarvoor hij een Oscar-nominatie kreeg en Elaine Stritch at Liberty (2002) over de Amerikaanse Broadway-actrice en zangeres Elaine Stritch.

Ook maakte Pennebaker de documentaire Ziggy Stardust and The Spiders from Mars. Die gaat over het laatste concert in 1973 dat David Bowie gaf als zijn personage Ziggy Stardust. Ook de wereldtournee van Depeche Mode heeft hij in 1989 in een documentaire vastgelegd. Verder maakte Pennebaker films over Jimi Hendrix, de Kennedy-familie en Jane Fonda.

In 2013 werd Pennebaker voor zijn gehele oeuvre onderscheiden met een Honorary Oscar Award.

Meer over