Cyprus voornaamste obstakel tussen Ankara en Athene

Het voornaamste struikelblok is Cyprus, al veertig jaar lang. In 1974 viel een Turkse troepenmacht Cyprus binnen, nadat Grieks-Cyprioten Cyprus onder Grieks bestuur dreigden te plaatsen....

De Turkse Republiek van Noord-Cyprus, uitgeroepen in 1983, wordt alleen door Turkije erkend. De internationale gemeenschap, inclusief Griekenland, is tegen de huidige opsplitsing van Cyprus. Maar volgens Turkije valt er aan de grenzen niet te tornen. Extra complicatie is dat de Griekse minister van Buitenlandse Zaken, Papandreou, heeft geëist dat Turkije zijn verzet tegen het EU-lidmaatschap van Cyprus staakt, indien het zelf kans wil maken als kandidaat voor de EU.

Een territoriaal conflict over de Egeïsche zee. Griekenland vreest dat Turkije een paar eilanden wil afpakken, terwijl Turkije zich verzet tegen een door Griekenland gewenste uitbreiding van de territoriale wateren.

De Koerdische kwestie. Griekenland onderhoudt een tactische vriendschap met de Koerden en biedt volgens Turkije al jarenlang gelegenheid aan de PKK om vanuit Griekenland en Grieks-Cyprus te opereren. Onlangs reageerde Turkije nog furieus op de Griekse steun voor PKK-leider Öcalan.

Het Griekse veto op het uitkeren van een schadevergoeding van 375 miljoen euro aan Turkije. Dit EU-geld dient om Turkije te compenseren voor gederfde inkomsten als gevolg van de douane-unie tussen Turkije en de EU, gevormd op 1 januari 1996. Minister Papandreou heeft weliswaar laten doorschemeren dat aan dit veto mogelijk een einde komt, maar de premier Simitis lijkt minder welwillend.

Meer over