Cyberbabes en Lara delen scherm

DANS..

Wat hebben Moeder Maria, Marilyn Monroe en Pippi Langkous gemeen, buiten dat ze vrouw, icoon en beroemdheid zijn? Ze figureren met Lara Croft, de koningin van de computergames, in de nieuwste voorstelling van Dansgroep Krisztina de Châtel: Lara and Friends.

Ze blikken je kortstondig aan, levensgroot vanaf het podiumbrede ovale scherm, en even voel je een historisch verbond tussen vier vormen van girlpower. Toch zijn deze drie vrouwen niet Lara's friends uit de titel. Dat zijn vier dansers die de computerbeelden op het scherm beïnvloeden met sensoren op hun zwarte cat suits.

Gele draden lopen in een web over hoofd en romp als assen van topologische coördinatenstelsels. Op de vloer een corresponderend patroon van tape, met eronder wederom sensoren. Je puzzelt met hen mee: een hoofd opzij en daar schiet op het scherm onder metaalgeroffel een blauw rolgordijn omhoog waar mistige strepen achter schuilgaan. Ook de hoogte van een sprong en de positie ten opzichte van het vloerpatroon beïnvloeden de film. Maar veel variatie bieden de beelden niet: rolgordijn, streperige grotten, flitsen van Maria, Marilyn, Pippi en een kortstondige eclips.

Pas wanneer Lara haar intrede doet - Eva-Maria Christ in soortgelijk webtenue maar met het typische beenholster van Croft - krijgen alle dansers hun eigen cursor: bolletjes die zich als rupsen voortplanten over het immense scherm. De choreografie die alles aanstuurt is hoekig en ingehouden: armen tegen de romp of in schietstand en mechanisch geknakte duetten. De hypnotiserende drive, eigen aan De Châtels choreografieën, blijft uit. Je voelt je een buitenstaander bij het mysterieuze verbond tussen dansers en scherm, dat oogt als een vooropgezette strategie van De Châtel, cyberneticagoeroe Raymond le Gué en Willem van den Hoed, architect van virtuele ruimten.

Met Lara and Friends zet De Châtel haar zoektocht voort naar de betekenis van Lara's cyberwereld voor de fysieke realiteit van dans. Vorig jaar incorporeerden vijf dansers Lara's virtuele motoriek, terwijl whizzkid Jimmy haar avonturen aanstuurde op een groot scherm. De reprise van Lara vormt nu de opmaat voor Lara and Friends, sterk gedanst door een nieuwe cast met Sara Erens en Isabelle Steenbergen als krachtdadige cyberbabes. De mooie mix van real time-opnamen van dansers en Lara's stoere stappen wordt in Lara and Friends node gemist.

De Châtel toont girlpower met haar moderne experimenten. Lara and Friends is echter nog geen sleutel tot een nieuw dansdomein, maar slechts een vingerwijzing.

Meer over