nieuws

Cyberaanval op PvdA-site, partij doet aangifte

De website van de PvdA is al twee weken het doelwit van ddos-aanvallen. De partij heeft aangifte bij de politie gedaan. Als gevolg van de aanvallen kunnen Nederlanders in het buitenland de website niet meer bezoeken.

Campagnemateriaal van Europarlementariër Kati Piri. Beeld ANP
Campagnemateriaal van Europarlementariër Kati Piri.Beeld ANP

Dat bevestigt een woordvoerster van de partij na berichtgeving in De Telegraaf. De PvdA denkt dat Turkse hackers achter de aanvallen zitten. Op een Turkse Twitteraccount werd een aanval eerder aangekondigd.

De cyberaanvallen hebben vermoedelijk te maken hebben met het werk van Kati Piri, de nummer 5 op de kandidatenlijst van de PvdA. Zij heeft als rapporteur Turkije van het Europees Parlement kritische rapporten geschreven over dat land.

Toen de aanvallen eerder deze maand begonnen, heeft de website van de sociaaldemocratische partij er ook enkele uren uit gelegen. Ook de eigen website van Piri was het doelwit van ddos-bombardementen.

Bij een ddos-aanval wordt geprobeerd een website, server of dienst onbereikbaar te maken. Via een netwerk van gehackte apparaten wordt een computersysteem zo massaal bezocht dat deze crasht.

Meer over