NieuwsKapperskosten

CVRM: hogere kapperstarieven voor vrouwen zijn discriminatie

Kapsalons die vrouwelijke klanten meer laten betalen voor hun knipbeurt dan mannen, maken zich schuldig aan discriminatie. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens dinsdag bepaald.

Winnie Hanschen heeft haar zaak bepleit bij het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Winnie Hanschen heeft haar zaak bepleit bij het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

In een zaak die feminist Winnie Hänschen vorige maand had aangespannen tegen Wave International Hairstyling en een aantal kapsalons van Toni&Guy is zij in het gelijk gesteld. Hänschen deed haar beklag bij het College voor de Rechten van de Mens nadat het haar was opgevallen dat ze als vrouw bij sommige kapsalons tot wel 20 euro meer moest betalen dan mannen.

Uit een steekproef die Volkskrant-journalist Mirjam Leunissen eerder deed onder vijftig salons en ketens bleek ook al dat ongeveer driekwart hogere prijzen rekent voor vrouwen dan voor mannen, ongeacht haarlengte. Discriminatie op grond van geslacht, vindt het College. Volgens het CVRM zouden kappers de aangeboden behandelingen en tarieven moeten baseren op inhoud en tijdsduur, niet op geslacht.

In de Utrechtse zittingszaal probeerden de kapperszaken vorige maand nog te beargumenteren dat je ‘dames nu eenmaal niet met nat haar de deur uitstuurt’ en dat ze werkten met vaste formules met Japanse hoofdmassages en hot towel treatments. Maar omdat vrouwen niet, net als mannen, kunnen kiezen voor een kortere en goedkopere behandeling, wijst het College dat verweer van de hand.

Hänschen is blij met de uitspraak: ‘Ik hoop dat nu duidelijk is dat dit niet is wat gelijkheid betekent, en dat het kappers beweegt prijslijsten transparanter te maken.’

De uitspraken van het College zijn niet bindend, maar leiden vaak wel tot actie bij beklaagden.

Het College voor de Rechten van de Mens breekt zich het hoofd over kapperszaken. Lees hier de reportage van de zitting.

Waarom zouden vrouwen per definitie meer moeten betalen bij de kapper? Als vrouw met kort haar vindt Mirjam Leunissen het vreemd dat ze steevast meer moet betalen bij de kapper dan mannen. Een onderscheid in prijs maken op basis van geslacht, mag dat eigenlijk wel?

Meer over