Cursus flirten is een must voor elke Nederlander

Intermediair Starters, het gratis tijdschift voor jong, vrolijk, hoogopgeleid en werkend Nederland, heeft een nieuw fenomeen ontdekt: de cursus 'flirtmanagement'....

Wie zo'n cursus flirten volgt, is zeker niet per definitie zielig, stelt Starters gerust. 'Een fiks deel van de deelnemers - management trainees - is zelfs gelukkig in de liefde.' De moraal: een cursus doe je tegenwoordig niet meer om een gebrek af te leren, maar om je verder te ontplooien, en daarvoor hoeft niemand zich te schamen.

Sterker, een cursus flirten is eigenlijk een must. 'Flirten kunnen we hier voor geen meter', weet cursusleider Drazen Lisak. Nederlanders zijn veel te bang om voor 'slijmerd' te worden uitgemaakt. En dat is jammer, vindt hij, want flirten is ieder mens eigen. 'Eigenlijk is flirten gewoon een spel, een belofte van plezier.'

Als je wilt kun je de hele dag flirten. Ook, als je bij de bakker een halfje bruin besteld. Door iets moois te zeggen over haar kapsel bijvoorbeeld. 'De volgende keer heeft ze een glimlach op haar gezicht als je weer binnen komt', belooft Lisak.

Als Nederlander krijg je het al koud bij de gedachte. Want wanneer moet je het zeggen - voor of nadat je hebt afgerekend u En - als je dan eindelijk een compliment hebt gegeven - hoe moet je reageren als zij 'dankjewel' zegt of erger nog, net doet of ze niets heeft gehoord?

Deze vragen komen bij Lisak helaas niet aan bod. 'Dat moet je helemaal zelf invullen.'

Meer over