Curator Text Lite boekt succesje in miljoenenjacht

De curator van het failliete fraudeursbedrijfje Text Lite heeft zijn eerste succes binnen. A. van Wasbeek, die zich in de laatste fase van de ondergang van het bedrijfje liet promoveren tot president-commissaris, gaat betalen....

Van onze verslaggever

Gerard Reijn

AMSTERDAM

Veel is het niet, althans niet in verhouding tot de vordering van 30 miljoen die curator Van Hees op Van Wasbeek heeft. Grootste winstpunt is dat Van Wasbeek zijn verzekeringspolis voor bestuursaansprakelijkheid heeft verpand aan Van Hees. Dat betekent dat de curator eindelijk rechtstreeks met de verzekeraar, Bloemers in Amsterdam, kan onderhandelen.

Verder heeft Van Wasbeek 'een betaling gedaan, die genoeg zou zijn om eens flink van op vakantie te gaan', zegt Van Hees, 'maar verder slaat het nergens op gezien de vordering tegen hem.' En Van Hees onderhandelt nog met Van Wasbeek over vervolgbetalingen.

Gemakkelijk ging het niet. 'Het zijn taaie rakkers. Je schrijft ze aan, en dan gebeurt er niks. Je sommeert, er gebeurt niks. Toen heb ik het faillissement aangevraagd van Van Wasbeek, maar er gebeurde niks. Pas een dag voordat het faillissement zou worden uitgesproken, heeft hij gereageerd. En dan nog gaat het uiterst moeizaam.'

Van Hees eist van elk van de bestuurders en commissarissen van Text Lite het hele tekort in het faillissement op, naar schatting 30 miljoen gulden. De ondernemingskamer van het Amsterdamse hof oordeelde eind 1995 al dat er sprake was geweest van wanbeleid.

Zie ook pagina 17

Meer over