Curaçao wil gevangenen uit Bonaire terugsturen

Curaçao wil 22 gedetineerden uit Bonaire die in Willemstad in de gevangenis zitten zo spoedig mogelijk terugsturen naar hun eigen eiland.

JEAN MENTENS

WILLEMSTAD - Nu Bonaire een gemeente is van Nederland, moeten de eigen gevangenen daar ook worden opgesloten vindt Elmer Wilsoe, de Curaçaose minister van Justitie. Zijn geduld is op en hij dreigt ze 'elk moment met een enkeltje op het vliegtuig te zetten'.

De boeven in kwestie zijn geboren en staan ingeschreven op Bonaire. Ze hebben daar ook de fouten begaan waarvoor ze zijn veroordeeld. Ze zijn op Curaçao de bak ingedraaid in de tijd dat de Antillen nog één land waren en er voor zware criminelen onvoldoende detentievoorzieningen waren op Bonaire.

Op 10 oktober 2010 is Curaçao een autonoom land geworden en Bonaire een gemeente van Nederland. De gevangenis op Bonaire is gerenoveerd en aangepast, dus kan Nederland de verantwoordelijkheid nemen voor de eigen gedetineerden, vindt Wilsoe. 'Nu worden de rechten van de Bonairiaanse gedetineerden geschonden', zegt hij, 'ze krijgen hier geen bezoek van hun familie.' Een Bonairiaanse gedetineerde heeft al met hongerstaking gedreigd als hij niet spoedig wordt overgeplaatst.

Dick Piar, de procureur-generaal op Curaçao, heeft al enige tijd geleden de vonnissen en de begeleidende rapporten van de 22 opgestuurd en de kwestie voorgelegd aan Ivo Opstelten, de minister van Justitie in Nederland. Die heeft nog steeds niet gereageerd.

undefined

Meer over