NIEUWS

Cummings wilde Johnson na verkiezingszege uit Downing Street verwijderen

Dominic Cummings en zijn bondgenoten in de Vote Leave-campagne hadden plannen om Boris Johnson na diens daverende verkiezingszege uit 10 Downing Street te zetten. In een interview met de BBC beweerde de voormalige topadviseur nooit vertrouwen te hebben gehad in leiderschapskwaliteiten van Johnson. Volgens Cummings vond Johnson het zelf ook ‘belachelijk’ dat iemand als hij premier van het Verenigd Koninkrijk kon zijn.

Dominic Cummings in gesprek met de BBC dinsdag. Beeld via Reuters
Dominic Cummings in gesprek met de BBC dinsdag.Beeld via Reuters

Van de geplande coup kwam het nooit, maar Cummings had als strateeg een grote invloed op het regeringsbeleid. Totdat hij in november van het afgelopen jaar een interne machtsstrijd verloor van Carrie Symonds, toen de verloofde en inmiddels de vrouw van Johnson. Cummings werd zonder pardon op straat gezet en koestert sinds die tijd de ambitie om zijn oude baas alsnog ten val te brengen.

Het interview met de BBC maakt deel uit van dat streven. Cummings vertelde hoe hij tijdens de Brexit-campagne halve waarheden met succes inzette om de Britten ertoe te bewegen om voor Leave te stemmen, zoals de belofte om de kosten van het EU-lidmaatschap – de omstreden 350 miljoen pond per week – aan te wenden voor de gezondheidszorg. Ook waarschuwde Vote Leave voor een aanstaand Turks EU-lidmaatschap.

Hij gaf toe dat Vote Leave soms een loopje met de waarheid nam en voor verwarring zorgde binnen het eurogezinde kamp. ‘Dat is… politiek,’ verdedigde hij zich in het interview. Cummings beweerde dat iedereen die stellige dingen over Brexit zegt niet goed bij zijn hoofd is en dat niemand weet of het verlaten van de EU een goed idee was. Voor Cummings is Brexit altijd een middel geweest om in eigen land een omwenteling te veroorzaken.

‘Hij weet niet hoe hij premier moet zijn’

Boris Johnson zelf was voor de Brexit-strateeg een praktisch middel om zijn plannen voor een grondige hervorming van de Britse overheid te realiseren. Hij wilde de overheid moderner, transparanter en efficiënter maken, waarbij het beleid niet werd gevoerd op basis van politieke overwegingen of opiniepeilingen, maar op basis van data-analyse. Aan partijpolitiek heeft Cummings altijd een hekel gehad. Hij was niet eens lid van de Conservatieve Partij.

Tijdens het interview zei Cummings onomwonden dat de premier na zijn zege bij de verkiezingen van december 2019 een sta-in-de-weg was. Cummings en zijn oude vrienden van Vote Leave waren het erover eens dat Johnson geen plan had. ‘Hij weet niet hoe hij premier moest zijn en we hebben hem alleen maar aan die post geholpen omdat we een bepaald probleem moesten oplossen, niet omdat hij de juiste man was om het land te leiden’.

Cummings beweerde dat Johnson alleen maar belangstelling heeft in ‘domme infrastructurele projecten’, zoals ‘het kopen van meer treinen, het kopen van meer bussen, het aanschaffen van meer fietsen en het bouwen ‘s werelds domste tunnel naar Ierland, dat is het wel zo’n beetje'. Meer fiducie heeft Cummings in zijn oude vriend Michael Gove, de minister die achter de schermen nog altijd wacht om een keer premier te kunnen worden.

Hij herhaalde dat Johnson moeite heeft de coronacrisis serieus te nemen, temeer omdat het grootste deel van de slachtoffers hoogbejaard is. Langzaam zag Cummings zijn macht verdwijnen door de benoemingen die Johnson ‘in opdracht van Symonds’ deed. Hij raadde zijn Vote Leave-medestanders aan een nieuwe partij te beginnen om het politieke bestel te kunnen opblazen. Of om een nieuwe poging te wagen de Conservatieve Partij over te nemen.

Meer over