Cultheld Gerri Eickhof & een directe linkse

Over de transitie van oorlogscorrespondent naar cultheld en een directe linkse.

Paul Onkenhout
Verslaggever Gerri Eickhof van het NOS jounaal doet live verslag van het verkeer en het winterweer. Beeld Peter Hilz/Hollandse Hoogte
Verslaggever Gerri Eickhof van het NOS jounaal doet live verslag van het verkeer en het winterweer.Beeld Peter Hilz/Hollandse Hoogte

TOP

Het werd wat overschaduwd door de jubileumfuif van het NOS Journaal, maar laten we wel wezen: dit was óók de week van NOS-verslaggever Gerri Eickhof.

In het verleden was Gerri Eickhof - hierna gewoon Gerri - een baken van rust in stormachtige gebieden als voormalig Joegoslavië, Kosovo en Irak. Tegenwoordig is hij de man langs de A28 bij Beilen aan wie nieuwslezer Rik van de Westelaken vraagt: 'Gerri, hoe is de situatie daar?'

De situatie was afgelopen dagen dat Gerri in het noorden des lands de winterse situatie in de gaten hield. Zodoende stond hij dan weer langs de A28 bij Beilen, dan weer op station Zwolle. 'Het is eerder glibberig her en der dan dat het nu uitgesproken glad is. (...) Hier in Zwolle ziet het er tot op heden vrij normaal uit.'

Gerri Eickhof met bontmuts op het station in Zwolle. Beeld NOS
Gerri Eickhof met bontmuts op het station in Zwolle.Beeld NOS

Gerri verstopte zijn kenmerkende haardos onder de berenmuts die hij bij mildbarre weersomstandigheden van de hoedenplank grist. Het maakte hem toponderwerp op sociale media. Het is winter, maar zeker geen horrorwinter, als Gerri met deze muts op verslag heeft gedaan van een situatie.

Vanzelfsprekend heeft de doorgewinterde verslaggever een fanpagina op Facebook, overigens met te weinig fans. Hij wordt er op ironische wijze geëerd als kampioen straatinterviews op winderige dorpspleinen. Wie zo soepel de overstap maakt van oorlogscorrespondent naar cultheld, verdient het om gevierd te worden.

Gidi Heesakkers

FLOP

Het eerste nieuws over de aanrandingen en aanvallen in Keulen was nog maar net doorgesijpeld, toen de roeptoeters op Twitter hun zeepkisten beklommen. Daar waren de meningen. Er ontspon zich in deze microkosmos van stukjesschrijvers iets wat je in het beste geval een debatje zou kunnen noemen, en in het slechtste een uitwisseling van vuilspuiterij van narcistische types. Gelukkig gaat het aan de meeste mensen voorbij.

Vanuit de rechterhoek werden de aanvallen aangegrepen om vluchtelingen te demoniseren, waarna vanuit de linkerhoek werd geconcludeerd dat de rechterhoek, ongehinderd door feiten, de kwestie aangreep om zijn eigen gelijk te halen, waarna de rechterhoek de linkerhoek politiek correct wegkijkgedrag verweet en en passant feministen een veeg uit de pan gaf.

Het werd nog erger. Op Joop.nl, het meningen distributiecentrum van de VARA, verscheen een aanval van eindredacteur Francisco van Jole op Duitsland-correspondent Wierd Duk van het Algemeen Dagblad, vanwege diens rol aan tafel bij Jinek. Duk, een man die als een van de weinigen tracht de feiten te laten spreken, werd onder meer een 'alarmistische toon' in het migratiedebat verweten. Van Jole: 'Let wel, hij begint dus over vluchtelingen, ook al hebben ze er niets mee te maken.' Joop.nl. Met zulke linkse vrienden heb je geen vijanden meer nodig.

Paul Onkenhout

Wierd Duk. Beeld Wendy van der Waal
Wierd Duk.Beeld Wendy van der Waal
Meer over