CU roept moslimjongeren op afstand te nemen van 'haat-imam'

De ChristenUnie roept Moslimjongeren Almere 'hartstochtelijk' op afstand te nemen van de omstreden Palestijns-Britse prediker Haitham al-Haddad. De partij schrijft in een open brief het verbijsterend te vinden dat die jongeren de rode loper uitrollen voor een sjeik die geweld tegen ex-moslims steunt.

AMSTERDAM - Vanavond geeft Al-Haddad een lezing in Almere. Morgen spreekt hij op uitnodiging van Centrum De Middenweg in Rotterdam. De sjeik is een prominent lid van de Britse sharia councils en billijkt 'vanuit islamitisch perspectief' de doodstraf voor afvalligheid en overspel. Die moet dan wel worden opgelegd door een sharia-rechtbank in een islamitisch land.

'Dat lijkt of het niet over Nederland gaat. Maar Al-Haddads theologie zet ook hier mensen aan om het recht in eigen hand te nemen', zegt het CU-Kamerlid Gert-Jan Segers, die de brief mede heeft ondertekend. Hij verwijst naar de moord vorig jaar in Brabant op de Iraanse ex-moslim Mustafa Talaie.

Het liefst ziet Segers dat Nederland de Brit de toegang tot het land ontzegt. Dat is twee jaar geleden geprobeerd, toen Al-Haddad zou spreken op een symposium van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Een Kamermeerderheid vroeg minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) toen om de sjeik te weigeren. Wegens de vrijheid van meningsuiting heeft de minister daarvan afgezien.

De CU zoekt nu de dialoog. Moslimjongeren Almere gaat de discussie aan, zegt een woordvoerder, 'ondanks twijfels over de oprechtheid van de partij'. Volgens hem zet Al-Haddad niet aan tot geweld. Hij benadrukt dat Al-Haddad een academicus is. 'Een van de grootste rechtsgeleerden in de islamitische theologie.' Moslimjongeren heeft de omstreden Brit uitgenodigd, omdat er 'niets mooier is dan te kunnen profiteren van de kennis van iemand'.

De VU annuleerde Al-Haddads optreden in 2012. Hij ging toen in discussie met zijn critici in De Balie en in het televisieprogramma De Halve Maan. Maar hij weigerde aan tafel te schuiven met de ongesluierde presentatrice Naeeda Aurangzeb. Vanwege het belang van de dialoog, stond Aurangzeb haar plek af, wat tot grote verontwaardiging leidde.

Vanuit het publiek legde ze hem toen het vuur na aan de schenen. Een echte dialoog kwam niet van de grond.

pagina 26 'Haat-imam bedreigt de rechtsstaat'

undefined

Meer over