Crowdfunding voor jihadisten

Nederlandse jihadi's grijpen naar het middel van crowdfunding om geld bijeen te krijgen voor juridische bijstand van gevangen genomen 'broeders'. Sympathisanten werden woensdag voor het eerst op sociale media opgeroepen geld te storten voor 'onze gedetineerden'.

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie doet strafrechtelijk onderzoek naar 'enkele tientallen' Nederlandse jihadisten, ronselaars en anderen die betrokken zijn bij de gewapende strijd in het buitenland. Dat schreef minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie woensdag aan de Tweede Kamer. Ongeveer 30 Syriëgangers zijn teruggekeerd in Nederland. De inlichtingendienst AIVD brengt van iedere jihadganger in kaart hoe bedreigend deze is voor de maatschappij.

Opsteltens brief komt een dag na de arrestatie van de 18-jarige Oussama C., alias Abou Yazeed. De jonge Hagenaar wordt verdacht van het rekruteren voor de gewapende strijd in Syrië. Hij zou in het bezit zijn geweest van extremistische lectuur, video- en audiomateriaal en bereidde zich volgens de politie ook zelf voor op de jihadgang.

Volgens bronnen in de Haagse Schilderswijk is Abou Yazeed de rechterhand van de dertiger Azzedine C., alias Abou Moussa. Tegen de laatste hebben diverse Haagse ouders van vertrokken Syriëgangers, vorig voorjaar al, aangifte gedaan wegens ronselen.

Abou Moussa, die ervaring heeft met advocaten, anticipeert kennelijk op meer arrestaties. Ook in kringen rond de Haagse politie wordt daarop gezinspeeld. Sinds de opmars van de extremistische groepering ISIS in Irak heeft de aanpak van de jihadgang overal in Europa meer urgentie gekregen.

Abou Moussa instrueert potentiële arrestanten hun mond te houden. Gevangenen moeten na drie dagen worden vrijgelaten, of het dossier moet worden overhandigd aan de 'broeder' en zijn advocaat, doceert hij. 'Dan is alles bekend en kan hij samen met zijn advocaat 'de bewijzen' ontkrachten.'

Omdat het 'een van de grootste verplichtingen is' om moslimgedetineerden te bevrijden, moeten geestverwanten 'fysiek klaar staan' om te helpen bij het verspreiden van artikelen en posters en 'al wat in het belang is van hun zaak', stelt hij. Daartoe behoren ook demonstraties voor gevangenissen of ambassades. Abou Yazeed , die vrijdag wordt voorgeleid bij de rechter-commissaris, was zelf zeer actief bij acties voor gedetineerde radicale moslims. Hij demonstreerde voor gevangenen in België en Marokko.

Voor Abou Yazeed is een solidariteitspagina op Facebook geopend (die binnen een dag ruim 400 likes heeft). Hij krijgt ook steunbetuigingen van 'broeders uit het bloedige front in Syrië'.

Die zijn de laatste weken zelf ook opmerkelijk actief op internet. Geregeld posten ze filmpjes van zichzelf op Nederlandse jihadsites, waarin zij aan ribaat doen (grensbewaking), meestal in of nabij Aleppo. Steeds zijn er beelden van verwoeste woonwijken en wordt in vloeiend Nederlands gewezen op het vreselijke lot van de Syrische bevolking. De enigen die voor het Syrische volk opkomen, zijn de jihadstrijders.

De meest recente opname Oh, oh Aleppo: 'de spookstad', die dinsdag is gepost, had in een dag 57 duizend hits. De video van een half uur werd op een professionele manier gelanceerd met een trailer waarin de documentaire enkele weken geleden werd aangekondigd.

Met hun video's willen de jihadi's ook de berichtgeving in de reguliere media rechtzetten. Hier is de reportage, zeggen twee strijders, 'waarover De Telegraaf al bij voorbaat heeft gelogen'. De krant schreef op basis van de trailer dat de jihadisten winkels plunderen.

In Oh Oh Aleppo lopen de strijders, kalasjnikovs in de aanslag, door een verlaten deel van de stad die in puin ligt. Ze tonen voorraden die in winkels zijn achtergelaten en laten huizen zien met speelgoed en 'kinderkleding netjes opgevouwen in de kast'.

'Dit is een van de redenen waarom wij zijn vertrokken', zegt een strijder. 'Om het bloed en de bezittingen van moslims te verdedigen.'

undefined

Meer over