‘Crisis kost banken 1 biljoen dollar'

De verliezen voor banken en verzekeraars door de kredietcrisis naderen de 1 biljoen dollar (600 miljard euro), zo waarschuwt het IMF.

Het fonds spreekt over ‘collectief falen’ van het bankwezen dat de afgelopen jaren veel te grote risico’s heeft genomen. Met deze voorspelling is het IMF ineens het somberst over de kredietcrisis van alle instanties. De beurskoersen zijn sinds half maart met ruim 10 procent gestegen. Het laatste verlies van de Zwitserse bank UBS werd door de financiële markten uitgelegd als het eindsignaal van de kredietcrisis. Tot vandaag hebben internationale banken 232 miljard dollar (147 miljard euro) afgeschreven.

Echte verliezen
Het IMF waarschuwt dat de echte verliezen nog moeten komen. Dit kan oplopen tot een biljoen dollar, ofwel duizend miljard – een 1 met twaalf nullen. Het IMF ziet afschrijvingen van deze orde opdoemen nu de crisis zich verspreidt naar sectoren als commercieel vastgoed en bedrijfsleningen.

Volgens Jaime Caruana, hoofd van de kapitaalmarktafdeling van het IMF, verslechtert de economische situatie in vooral de Verenigde Staten. Hierdoor groeien de problemen van financiële instellingen. Tegelijkertijd eisen veel geldschieters hun geld terug, waardoor hedgefondsen en andere financiële partijen nog steeds veel bezittingen moeten verkopen. Daardoor dalen veel koersen.

De aanhoudende val van de Amerikaanse huizenprijzen baart het fonds zorgen. Volgens het IMF komen ook de prijzen van huizen in Europa onder druk. In Groot-Brittannië, Ierland en Spanje is dat nu al het geval.

Het IMF denkt dat onorthodoxe maatregelen nodig zijn om het tij te keren. De banken hebben kapitaal nodig om de balansen te versterken. Het meeste nieuwe geld komt nu van overheidsfondsen uit het Midden-Oosten en Azië. Deze partijen staken al ruim 40 miljard dollar in Amerikaanse banken. Meer kapitaal is nodig, stelt het fonds.

Gered
In Engeland nationaliseerden de autoriteiten de bank Northern Rock. In de VS werd de zakenbank Bear Stearns gered. Hierbovenop stelt het IMF voor dat overheden fondsen creëren waarmee banken tijdelijk geholpen kunnen worden. Deze fondsen zouden bijvoorbeeld de ingewikkelde beleggingsvehikels kunnen opkopen die de banken in de problemen hebben gebracht. Terwijl banken door grote koersverliezen failliet dreigen te gaan, hebben overheden immers wel de middelen om een crisis uit te zitten en te wachten tot de prijzen zich weer herstellen.

Het IMF denkt dat de helft van het verlies van krap een biljoen (945 miljard dollar) bij de banken zal neerslaan. Dat is een verdubbeling van de huidige verliezen. Verzekeraars zouden tot 130 miljard dollar moeten afschrijven. Internationale pensioenfondsen lopen risico tot 160 miljard dollar. Hedgefondsen gaan voor 110 tot 200 miljard dollar het schip in, terwijl voor allerlei overheden de verliezen oplopen tot maximaal 140 miljard dollar.

Meer over