Crisis in Griekenland: pessimisme overheerst

Aan de vooravond van wat het laatste Griekenlandberaad werd genoemd, lijkt de kans op overeenstemming tussen de Griekse regering en haar geldschieters klein. De hoofdrolspelers zijn pessimistisch. Dijsselbloem verwacht geen deal en de Griekse Centrale Bank vreest niet alleen voor een vertrek uit de eurozone, maar zelfs uit de Europese Unie. Dit liveblog is nu gesloten, we zijn terug met nieuwe updates zodra daar aanleiding voor is. Hieronder kunt u alle updates teruglezen.

In 2011 verkeerde Griekenland al in diepe crisis. Hier is te zien hoe de oproerpolitie het Griekse parlement bewaakt bij een demonstratie dat jaar. Beeld epa
In 2011 verkeerde Griekenland al in diepe crisis. Hier is te zien hoe de oproerpolitie het Griekse parlement bewaakt bij een demonstratie dat jaar.Beeld epa

Griekenland eindigt mogelijk niet alleen buiten de eurozone, maar ook buiten de Europese Unie. Dat heeft de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, tegen de Guardian gezegd.

Hoewel sommigen er anders tegenaan kijken, zei Schulz, ‘denk ik dat uit de euro stappen ook de Europese Unie verlaten betekent’.

Schulz zegt dat het juridisch niet helemaal helder is of een vertrek uit de euro automatisch een EU-vertrek is, maar hij ziet in elk geval geen juridische gaten in het Verdrag van Maastricht, waarin bepaalde afspraken over de gemeenschappelijke munt zijn vastgelegd.

Voor andere EU-lidstaten die de euro niet hebben, zoals Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden, zouden mogelijk uitzonderingen gelden.

De uitlatingen van Schulz zijn in lijn met het pessimisme van de Griekse centrale bank eerder vandaag. In een persbericht gaf de bank aan dat Griekenland uiteindelijk mogelijk de Europese Unie zou verlaten, als de onderhandelaars niet tot overeenstemming komen.

Voorzitter van het Europees Parlement Schulz Beeld afp
Voorzitter van het Europees Parlement SchulzBeeld afp

De kans dat morgen, op de zogenaamd beslissende dag, een akkoord wordt bereikt over de Griekse schuldencrisis, is zeer klein. Dat heeft eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gezegd, meldt persbureau Reuters.

Verder betekent een 'Grexit' niet dat daarmee de schulden ook verdwijnen, aldus Dijsselbloem, die voor een tweede termijn als eurogroepvoorzitter gaat.

De Oostenrijkste kanselier Werner Faymann wordt in Brusselse kringen niet zo serieus genomen. Een hoge EU-official heeft gezegd dat hij 'niet weet wat de Oostenrijkse kanselier in Athene doet'.

Eerder vandaag wierp Faymann zich op als bemiddelaar tussen de Griekse onderhandelaars en de geldschieters. Later leek het erop dat Faymanns woorden niet zouden worden herhaald door de Oostenrijkse minister van Financiën, Hans Jörg Schelling.

Als er geen deal wordt bereikt morgen, dan leidt dat niet alleen tot een vertrek van Griekenland uit de eurozone, maar op den duur ook tot een Grexit uit de Europese Unie. Dat heeft de Griekse centrale bank – vergelijkbaar met de Nederlandsche bank bij ons – gemeld in een persbericht.

De centrale bank is opmerkelijk pessimistisch over de gevolgen van een Grexit. Het bericht spreekt van een diepe recessie waarin Griekenland terecht zou komen als er geen overeenstemming wordt bereikt met de geldschieters.

Vorig jaar begon de Griekse economie net weer wat te groeien, maar het eerste kwartaal van dit jaar sloeg dat weer om.

Dijsselbloem probeerde het pessimisme van de Griekse centrale bank wat te temperen. 'De tijd dringt, maar een deal is nog altijd mogelijk', zei hij hierover.

Het hoofdkantoor van de Griekse centrale bank Beeld epa
Het hoofdkantoor van de Griekse centrale bankBeeld epa

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, tevens Eurogroepvoorzitter en kandidaat voor een tweede termijn, verzoekt de Eurogroep de verkiezing voor die tweede termijn uit te stellen tot juli. Dat heeft hij in een tweet gezegd.

Hij vindt dat Griekenland nu eerst alle prioriteit heeft. De verkiezing staat vooralsnog gepland voor morgen, maar volgens correspondent van de Volkskrant Marc Peeperkorn gaat de Eurogroep akkoord met het voorstel tot uitstel.

Vanuit Brussel legt hij verder uit dat Griekenland niet de enige reden is. Ook voor de Spaanse tegenkandidaat van Dijsselbloem is het gunstig: het geeft Spanje extra tijd om voor hem te lobbyen.

Lees in dit stuk (+) wat Dijsselbloems struikelblokken zijn op weg naar een tweede termijn bij de Eurogroep, het overlegorgaan van Europese ministers van Financiën.

Minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem Beeld epa
Minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen DijsselbloemBeeld epa

De Oostenrijkse minister van Financiën Hans Jörg Schelling is wellicht niet zo positief over bemiddelen tussen de Griekse onderhandelaars en de eurolanden als zijn collega, de Oostenrijkse kanselier Faymann. Dat denkt althans een EU-correspondent van de Britse krant de Guardian.

Eerder vandaag meldde het Financieele Dagblad dat Faymann zich wil opwerpen als bemiddelaar tussen Griekenland en de rest van de eurolanden.

De Oostenrijkse minister van Financiën Hans Jörg Schelling Beeld afp
De Oostenrijkse minister van Financiën Hans Jörg SchellingBeeld afp

Griekenland heeft economieprofessor Michalis Psalidopoulos aangewezen als nieuwe vertegenwoordiger bij het Internationaal Monetair Fonds, liet het Griekse ministerie van Financiën vandaag weten.

Psalidopoulos, professor op de Universiteit van Athene, accepteerde de uitnodiging van minister Yanis Varoufakis van Financiën. Eerder werd Elena Panaritis gekozen als vertegenwoordiger, maar haar aanstelling werd tegengehouden door regeringspartij Syriza, die liet weten dat haar denkbeelden botste met die van de partij.

Psalidopoulos begint op 29 juni op zijn nieuwe post. Hij volgt Thanos Catsambas op die in april terugtrad.

De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann wil zich opwerpen als bemiddelaar tussen Griekenland en de rest van de eurolanden, zo schrijft het Financieele Dagblad.

De Griekse premier Alexis Tsipras noemde gisteren het Internationaal Monetair Fonds 'crimineel', en zijn minister van Financiën beschuldigde de andere eurolanden van 'sadisme'. Faymann: 'Beledigingen zijn niet behulpzaam. Maar ik sta aan de zijde van het Griekse volk dat in deze moeilijke situatie meer zaken voorgeschoteld krijgt die schadelijk zijn voor de samenleving.'

Faymann: 'Er lag een aantal voorstellen, ook van de instellingen, die ik ook niet in orde vind. Hoge werkloosheid, van 30 tot 40 procent, met geen ziektekostenverzekering en dan de btw verhogen op medicijnen? Mensen in zo'n situatie kunnen dat niet begrijpen.'

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker reageerde op eerdere uitspraken van Tsipras: 'Ik beschuldig hem ervan zijn volk dingen te vertellen die niet overeenstemmen met wat ik de Griekse minister-president heb gezegd. Ik ben er niet voor de btw op medicijnen en elektriciteit te verhogen en de minister-president weet dat.'

De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann Beeld anp
De Oostenrijkse kanselier Werner FaymannBeeld anp
Quote

Ik sta aan de zijde van het Griekse volk dat in deze moeilijke situatie meer zaken voorgeschoteld krijgt die schadelijk zijn voor de samenleving

Oostenrijkse kanselier Werner Faymann

De Verenigde Staten voeren de druk op Griekenland en haar schuldeisers op om tot een akkoord te komen. Zo riep Jack Lew, de Amerikaanse minister van Financiën, volgens zakenkrant Financial Times de Griekse premier Alexis Tsipras op 'serieuze stappen' te zetten.

Lew zou Tsipras dinsdag in een telefoongesprek hebben gewaarschuwd voor de problemen waarin Griekenland verzeild kan raken, mocht er geen akkoord worden bereikt. Ook waarschuwde hij voor de gevolgen en onzekerheden voor Europa en de wereldeconomie als een overeenkomst uitblijft.

Eerder deze maand liet de Amerikaanse president Barack Obama al weten dat het tijd was om 'moeilijke beslissingen' te nemen rond Griekenland.

Jack Lew, Amerikaanse minister van Financiën Beeld anp
Jack Lew, Amerikaanse minister van FinanciënBeeld anp
Meer over