Crisis in Azië leidt tot meer uitbuiting van kinderen

Sinds twee jaar geleden in Azie de economische crisis uitbrak, is de kinderarbeid toegenomen. Er zijn vooral meer kinderen tewerkgesteld in gevaarlijke en illegale sectoren als prostitutie en drugssmokkel, zegt de internationale arbeidsorganisatie ILO....

Werner Blenk, hoofd van het Internationale Programma tot Uitbanning van Kinderarbeid (IPEC) van de ILO, zei dat in de ontwikkelingslanden naar schatting 250 miljoen kinderen tussen de vijf en veertien werken - 61 procent daarvan in Azië. Bijna de helft van de kinderen werkt full time, zei hij.

Blenk maakte de gegevens bekend op een persconferentie waarmee bekendheid werd gegeven aan een drie dagen durend regionaal overleg dat woensdag begint in de Zuid-Thaise stad Phuket.

De bijeenkomst, waar regeringsfunctionarissen, werkgevers en werknemers uit dertien landen aanwezig zullen zijn, is bedoeld als start van een campagne om de conventie over de ergste vormen van kinderarbeid, die de ILO in juli heeft aangenomen, geratificeerd te krijgen.

IPEC-coördinatrice Claudia Coenjarts zei dat vooral het grote aantal kinderen dat in de drugshandel terecht is gekomen zorgen baart. In Thailand bijvoorbeeld maken handelaren in amfetaminen steeds vaker gebruik van kinderen omdat die goedkoper zijn en minder zware straffen krijgen als zij gepakt worden.

Meer over