Crisis bij Veronica compleet: bestuur treedt af

Het bestuur van Veronica is teruggetreden. Daarmee heeft een crisis, die twee weken geleden begon toen de ondernemingsraad zijn vertrouwen opzegde in het bestuur, een hoogtepunt bereikt....

Van onze verslaggever

Na de ondernemingsraad zegde ook het managementteam en vervolgens een groot deel van het personeel het vertrouwen in het bestuur op. Volgens Ferry Mulder, een van de drie bestuursleden, is de directe aanleiding tot de bestuurscrisis dat de ledenraad, het hoogste orgaan van Veronica, 'buiten het bestuur om' wilde praten met het managementteam en met de ondernemingsraad. Volgens Mulder was dat niet zozeer bedreigend, alswel 'tegen de afspraken'. 'De ledenraad moet zich helemaal niet bemoeien met het bedrijf', vindt Mulder.

Achtergrond van de twee weken geleden plotseling uitgebroken vertrouwenscrisis zijn de slechte kijkcijfers van de televisieprogramma's van Veronica. Sinds Veronica zich in 2000 terugtrok uit de Holland Media Groep (onder andere RTL 4 en 5) trachtte de vereniging weer terug te keren op tv. De toenmalige bestuursvoorzitter Joop van der Reijden had bijna een overeenkomst gesloten met SBS, maar werd door de ledenraad teruggefloten.

Zijn opvolger Willem van der Meer de Walcheren trachtte eerst The Box over te nemen, maar sloot uiteindelijk een overeenkomst met MTV. Samen zouden ze een tv-kanaal vullen. Het aan MTV gelieerde KinderNet zou overdag uitzenden, Veronica 's avonds. Zeven weken geleden kwam de zender in de lucht, maar het bleek een enorme flop. OR en managementteam gaven Van der Meer de Walcheren de schuld van de mislukking.

Maar er was ook sprake van een ordinaire machtsstrijd. Een algemeen directeur heeft Veronica niet, waardoor het bestuur zich zeer intensief met het bedrijf bemoeide. Headhuntersbedrijf Spencer Stuart vond weliswaar meerdere kandidaten die volgens het managementteam geschikt waren, maar zij werden door het bestuur afgewezen.

Mulder bevestigt dat een aantal kandidaten werd afgewezen, en ook denkt hij dat de zoektocht naar een nieuwe voorzitter een rol heeft gespeeld in de conflicten. 'Ik denk dat sommige leden van het managementteam zelf graag die functie hadden gehad.' Komende donderdag komt de ledenraad bijeen om de problemen te bespreken.

Van der Meer de Walcheren werd ook aangewreven dat hij zijn vrienden bevoordeelde, zoals tv-producent Paul Brinks en zijn woordvoerder Hans van der Veen. De afgelopen week verschenen portretten van Van der Meer de Walcheren in de Veronica-gangen met het onderschrift: 'Ben niet meer gewenst.'

Bij Veronica werken enkele honderden mensen, de meesten bij het gelijknamige tv-magazine. De verwachting is dat de winst van het magazine dit jaar wordt opgesoupeerd door de aanloopverliezen bij de tv.

Meer over