Criminologe moet De Faria doen vergeten

De criminologe Marianne van den Anker (33) wordt de nieuwe wethouder veiligheid voor Leefbaar Rotterdam. Van den Anker volgt Rabella de Faria op, die in januari opstapte nadat de Leefbaar Rotterdam-fractie het vertrouwen in haar had opgezegd....

Leefbaar Rotterdam (LR) presenteerde de wethouder dinsdagmiddag op het stadhuis: een zelfverzekerde dame die makkelijk uit haar woorden komt. Zonder papier hield ze een coherent praatje over haar achtergrond en wat haar heeft bewogen tot LR toe te treden. Partijgenoten, met de vaak stamelende De Faria nog vers in het geheugen, reageerden enthousiast op haar uiterlijk en presentatie. 'Sprekend Lady Di', zei raadslid Ineke Sonneveld keer op keer verrukt.

Van den Anker geeft les aan de politieacademie en werkt als onderzoeker bij het politiekernteam milieucriminaliteit. Ze woont in de Rotterdamse wijk Kralingen met haar partner en heeft twee kinderen. Eind jaren negentig stond ze kort in de schijnwerpers met het rapport Wie betaalt, bepaalt. Daarin schetst zij hoe commerci milieu-adviseurs zich laten misbruiken door bedrijven die gunstige onderzoeksresultaten willen zien.

De branche noemde het rapport destijds tendentieus. De studie was gebaseerd op geanonimiseerde strafrechtelijke onderzoeken die veelal niet tot veroordelingen leidden. Korte tijd later dook Van den Anker op bij een actie van Greenpeace, daarna werd het stil.

Leefbaar Rotterdam koos Van den Anker uit 78 sollicitanten die reageerden op een krantenadvertentie voor de functie van wethouder veiligheid. De sollicitatiecommissie was 'direct enthousiast' over 'deze dynamische, jonge vrouw', aldus fractieleider Ronald Sen. Hij noemde haar 'oplossingsgericht' en 'een expert op het gebied van organisatie en veiligheid'.

Belangrijk voor de partij was dat Van den Anker al begin 2002 bij de oprichting van LR haar diensten had aangeboden. LR trok meteen haar aandacht, zegt ze nu. 'Mijn vrienden en ik vonden dat die partij stond voor vernieuwing en dat we die moesten steunen. Ik stuurde een e-mail waarin ik mijn diensten aanbood. Maar ik kreeg nooit antwoord. En toen was het opeens 6 mei.'

Er hangt voor Leefbaar Rotterdam veel af van de nieuwe wethouder. Veiligheid is hthema waarop de partij in maart 2002 bijna eenderde van de stemmen wist binnen te halen. Maar uit een recente opiniepeiling blijkt dat Leefbaar Rotterdam nog maar 5 van de 17 zetels zou overhouden als nu verkiezingen worden gehouden. Onbekendheid met de politieke nazaten van Fortuyn zou de voornaamste reden zijn van de tanende populariteit. De andere twee Leefbaren in het Rotterdamse college van B & W, Van Sluis en Pastors, worden weliswaar op de Coolsingel gezien als sterke wethouders, maar daarbuiten kennen slechts weinigen hen.

LR hoopt dat Van den Anker meer tot de verbeelding spreekt. Zelf zegt ze daarover: 'Ik wil geen ster zijn. Maar het is relevant dat kiezers bestuurders kennen en weten wat ze doen.'

Meer over