‘Criminelen zoeken heil buiten Curaçao’

Antilliaanse criminelen wijken mogelijk uit naar Nederland omdat de grond ze te heet onder de voeten wordt door de Nedelandse politiehulp aan Curaçao....

De trek naar Nederland ‘zal de problemen met deze groep zeker niet kleiner maken’, waarschuwde Van Zunderd. Nederland stuurde eerder dit jaar dertig rechercheurs van de politie en de marechaussee naar Willemstad om de toegenomen criminaliteit te helpen bestrijden.

In het afgelopen jaar werden op het eiland 21mensen vermoord en vonden er zo’n negenhonderd gewelddadige roofovervallen plaats. In 2004 werden er zelfs 52personen omgebracht, veelal drugsafrekeningen. De politie telde in dat jaar op het eiland met 130duizend inwoners zo’n elfhonderd overvallen.

Den Haag besloot de rechercheurs te sturen na een oproep van de Antilliaanse regering. Eerdere verzoeken om militaire hulp, onder meer om mariniers in te zetten voor het afsluiten van wijken, waren door Den Haag afgewezen.

De Nederlandse rechercheurs vormen samen met 25Curaçaose collega’s het Atrako-team, dat de roofovervallen en inbraken te lijf gaat. Volgens Van Zunderd wordt de effectiviteit van het team ‘in belangrijke mate verminderd’ door het gebrek aan cellen op het eiland. Hierdoor kunnen criminelen niet worden opgesloten.

Verder zei de KLPD-chef teleurgesteld te zijn door de vrijlating vorige week van twaalf Hells Angels door de Amsterdamse rechtbank. Volgens de rechtbank waren er geen gronden ze langer vast te houden.

Van de 45 Hells Angels die in oktober tijdens een grootschalige politieactie werden gearresteerd, zitten er nog vier vast. ‘Een ding is wel duidelijk’, aldus Van Zunderd, ‘we zijn bereid ook ogenschijnlijk onaantastbare criminele organisaties aan te pakken.’

Meer over