Criminelen zijn te soft aangepakt. Geef gehoor aan roep om strengere straffen

Moet een rechter bij zijn vonnis luisteren naar de mening van het publiek, of werkt dat averechts?

JOHRAN WILLEGERS

CV 1971 Geboren in Apeldoorn

1989-1995 Studie bedrijfskunde Erasmus Universiteit Rotterdam

2002-2006 Tweede Kamerlid

2009-heden wethouder Capelle aan den IJssel voor Leefbaar Capelle

2009-heden voorzitter Burgercomité tegen Onrecht

2011-heden presentator WNL

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt deze week dat rechters moord strenger zijn gaan bestraffen, een teken dat zij publieke opinie volgen. Dat is een slecht teken: de rechter moet de wet volgen en niet de wil van het volk.

De rechter is een verlengstuk van de maatschappij en spreekt recht voor ons. In mijn ogen is hij niet een soort robot. Rechters moeten luisteren naar de bevolking.

Laat Kamerleden maar luisteren naar de bevolking, daar hebben we geen rechters voor.

Leken straffen even zwaar als rechters, blijkt uit onderzoek van Willem Wagenaar.

De rechtswetenschappers Philippe Nonet en Philip Selznick staan een autonoom recht voor dat niet wordt beïnvloed door de bevolking. Dat past volgens hen bij samenlevingen die door continuïteit en politieke stabiliteit worden gekenmerkt. Bent u tegen politieke stabiliteit en continuïteit?

Alleen vergelding telt voor u.

Langer straffen vergroot de kans op recidive, zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, Pieter van der Kruijs.

De pakkans is voor veelplegers het belangrijkste argument om zich te onthouden van crimineel gedrag, niet de zwaarte van de straf, zegt Henk Elffers, hoogleraar empirische bestudering van de strafrechtpleging.

Zij zitten dus nog vast en kunnen nu ook geen misdaad plegen. Maar zodra ze straks vrijkomen, vervallen ze in hetzelfde patroon.

Een volle gevangenis betekent nog geen veilige samenleving.

Zolang rovers in de gevangenis zitten, kunnen ze niet weer de fout in gaan. De samenleving wordt niet veiliger als alle moordenaars met een taakstraf rondlopen.

Hoogleraar strafrecht Theo de Roos stelt dat bij moord en doodslag vaak nuancerende omstandigheden als extreme woede aanwezig zijn. Daar is er nul kans op recidive, waarom dan lange celstraffen?

Het is net of het aan iedereen ligt dat een moord wordt gepleegd, behalve aan moordenaar zelf. In veel gevallen is dat niet zo. Lees de vonnissen er maar op na. We moeten niet alleen maar leuke dingen met elkaar gaan doen. Er zijn categorieën waar 80 procent recidiveert en toch worden zij dagelijks weer opgelapt in klinieken waarvoor de samenleving dan weer als proeftuin fungeert.

Een harde aanpak is duur: Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, berekende dat alle opgesloten mensen ons per dag ruim4 miljoen euro kosten.

Als je wilt bezuinigen op veiligheid moet je iedereen vrij laten. Dan worden de kosten uiteindelijk veel hoger.

undefined

Meer over