Crimineel betaalt borg van 1 miljoen

Topcrimineel Mink K., veroordeeld tot zes jaar en acht maanden cel wegens grootschalige wapenhandel, heeft november vorig jaar een miljoen gulden borgtocht betaald om zijn hoger beroep bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in vrijheid te mogen afwachten....

De pogingen om K. te strikken als informant strandden na tien gesprekken met officier van justitie F. Teeven. De borg was toen echter al betaald. Minister van Justitie Korthals sprak tijdens een kamerdebat van een gestrande 'pre-deal'. De borgstelling was volgens hem uitsluitend bedoeld als 'waarborgsom'. Volgens een woordvoerder van het Amsterdamse OM was de borgstelling niet bedoeld om de gevangenisstraf af te kopen.

De commissie-Kalsbeek, die onderzoek deed naar de erfenis van de IRT-affaire, ziet K. als verantwoordelijke voor de import van 15 duizend kilo cocaïne. Teeven is een van de magistraten die nog op zoek is naar de waarheid in het schandaal rond het Interregionaal Rechercheteam Noord-Holland/Utrecht. Dat rechercheteam zag drugshandel door de vingers in de hoop de 'grote bazen' te kunnen pakken.

Het geld werd vorig jaar november gestort op de derdenrekening van de advocaat van K. De crimineel wordt gezien als de eigenaar van een partij zware wapens (waaronder automatische wapens en geweren met afgezaagde loop) die in 1994 werd gevonden in een woning in Amsterdam, verkreeg zo de zekerheid dat zijn voorlopige hechtenis niet zou worden vernieuwd. Zijn advocaten geven geen commentaar op de borgstelling.

Onlangs werd oud-commando K. overigens opnieuw aangehouden op verdenking van eenzelfde strafbaar feit. De Amsterdamse politie ontdekte begin september in een leegstaande woning 220 wapens en 234 duizend xtc-tabletten. Onder de wapens bevonden zich granaatwerpers, schietparaplu's, schietkoffers en zware automatische wapens. Donderdag werden nog drie mannen aangehouden in verband met de wapenvondst.

Meer over