Crime scene Kennedy

50 jaar geleden, op 22 november, werd John F. Kennedy vermoord. Miljoenen gaan jaarlijks naar de plaats delict. Kunstenaar Joachim Schmid bracht de bezoekers in beeld.

JOHN SCHOORL

Je ziet ze aarzelen, op Dealey Plaza, aan de westzijde van downtown Dallas, Texas. Ze willen de weg op, maar om de hoek kan een auto komen, of een vrachtwagen - kijk uit! Eerst een stap achteruit, en dan weer twee stappen naar voren.

Ze zijn ten minste met zijn tweeën, bijna altijd. Dat kan niet anders, want als ze eenmaal midden op de weg staan, moet er iemand poseren, en houdt iemand de fotocamera vast, en snel weer terug naar de stoep.

Zo gaat het de hele dag door, en al jarenlang. Miljoenen mensen hebben op de stoep zo geweifeld, om de jump te maken naar het wit geschilderde kruis op de weg, naar de plek waar op John F. Kennedy op vrijdag 22 november 1963 werd vermoord.

Op die dag - tevens de dag dat With the Beatles uitkwam, de plaat waarmee The Beatles de wereld veroverde - stond de wereld stil. Vanuit een raam op de zesde verdieping van Texas School Book Depository aan Dealey Plaza opende Lee Harvey Oswald het vuur op Kennedy.

Het fatale uitzicht van Oswald is inmiddels het uitzicht geworden van iedere bezoeker aan de zesde verdieping van dit gebouw. Want sinds 1989 is in dit gebouw het Six Floor Museum, en is het mogelijk bij het raam te staan waar de toen 24-jarige tijdelijk medewerker van het boekenmagazijn op die zonnige vrijdagmiddag zijn geweer klaar maakte.

Sinds 1989 bezochten meer dan zes miljoen mensen de zesde verdieping van dit ooit in 1940 neergezette gebouw. In 1993 werd deze omgeving tot een National Historic Landmark District bestemd, waardoor niemand het in zijn botte hersenen kan halen om iets aan Dealey Plaza te veranderen.

De Duitse kunstenaar Joachim Schmid (geb. 1955) verzamelde voor zijn project X Marks the Spot honderden foto's die toeristen op het internet achterlaten, na een bezoek aan deze plek op Elm Street. En dan vooral de stills van de webcam, gemonteerd aan de buitenkant van het voormalige boekenmagazijn, op de zesde verdieping.

Zijn verzameling is in beweging, en zeker niet af, de verzameling groeit, al kwam er tussentijds wel een boek in eigen beheer van. Hij hoeft er niks voor te doen, hij hoeft er zelfs niet heen. Wat Schmid daarmee bedoelt, wordt duidelijk als je via EarthCam.com (tik in Dealey Plaza Cam) op deze plek terechtkomt. Een webcam houdt deze spot 24/7 in de gaten.

Kijk, daar staat weer een groep, aan de rand van de driebaansweg, nu in real time en alles in kleur. Op de achtergrond de glimmende werkelijkheid van het Dallas van 2013, maar voor de bezoekers geldt alleen 1963. Een rode Toyota pick-uptruck wijkt snel uit naar rechts, als twee toeristen aanstalten maken. Een zwarte SUV maakt vaart, richting Stemmons Freeway.

Het is even rustig - snel nu, nu de foto. Opschieten, de nieuwe stroom auto's, komend van North Houston Street, is al onderweg. Gelukt, het is vastgelegd, je bent er geweest, op de plek waar Kennedy is vermoord.

undefined

Meer over