Credit Suisse verlaagt bonus

Zwitserse bank verhoogt vaste salarissen en snijdt in variabele toelagen...

Van onze verslaggever Pieter Klok

Amsterdam Credit Suisse heeft de vaste salarissen voor zijn managers en directeuren verhoogd. In ruil daarvoor gaan de bonussen omlaag. Bovendien worden de bonussen meer aan langetermijndoelen gekoppeld. De Zwitserse bank denkt zo te voldoen aan de afspraken die de machtigste landen ter wereld, verenigd in de G20, onlangs in Pittsburgh hebben gemaakt.

De bonuspotten voor 2009 zijn al weer goed gevuld. Vooral handelaren in obligaties (die aan de basis stonden van de kredietcrisis) profiteren. Zij boeken weer flinke winsten, waardoor de banken ondanks de crisis hun winst op peil kunnen brengen. De verwachting is dat op Wall Street dit jaar voor 140 miljard dollar aan bonussen wordt uitgekeerd. Dat is een stijging van 20 procent ten opzichte van 2008.

Credit Suisse heeft sinds de overname van First Boston in 1988 een zakenbankdivisie, die actief is op Wall Street. Daarnaast is de bank groot in vermogensbeheer, vooral dankzij het Zwitserse bankgeheim. Credit Suisse doet geen mededelingen over de bonussen voor zijn handelaren, terwijl het juist deze handelaren zijn geweest die de wereld in een kredietcrisis hebben gestort toen ze – aangemoedigd door hun bonussen – te veel risico’s namen.

Meer over