Craxi wil zegevierend terugkeren

Met zijn ronde kale kop, dikke lippen, rijzige gestalte en arrogante houding is de Italiaanse t.v.-acteur Pierluigi Zerbinati de perfecte dubbelganger van de gevluchte socialistische ex-leider Bettino Craxi....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Zerbinati is er aan gewend dat voorbijgangers hem uitschelden. Is Craxi niet de quintessence van alles wat er in politiek Italië vuil en voos was? Vorige maand was de acteur aan het strand in Apulië. Iemand waarschuwde de politie, die uitrukte om de voortvluchtige Craxi te arresteren.

Maar de dubbelganger krijgt ook steunbetuigingen. 'Met u hadden we het beter', vertrouwde een passant hem toe. Iemand anders: 'Evenzogoed blijft iedereen stelen'. Een derde: 'Het is tijd dat u naar Italië terugkomt'.

Craxi, vernietiger van zijn socialistische partij, vertoeft sinds ruim een jaar in zijn villa in Hammamet in Tunesië. In Italië is hij al in een paar corruptiezaken bij verstek veroordeeld. In veel andere zaken loopt het onderzoek nog. En er komen steeds nieuwe zaken bij.

Niets is meer vernomen over Craxi's hartaanval, zijn zware suikerziekte, de rot in zijn voet en de andere kwalen die het de patiënt volgens zijn Tunesische artsen onmogelijk maakten zich te melden bij de Italiaanse justitie. Het gaat dan ook uitstekend met de balling van Hammamet.

Sommige socialistische ex-leiders hebben flinterdunne splinterpartijtjes opgericht. Anderen hebben heul gezocht bij Berlusconi. De meesten hebben problemen met justitie.

Ex-minister Gianni de Michelis, een befaamd feestvierder, heeft net vier jaar gekregen wegens corruptie. Voorbij zijn zijn frequente reizen naar China, waar ze dachten dat hij nog steeds minister van Buitenlandse Zaken was.

Craxi is zichzelf gebleven: arrogant, agressief, overtuigd van het eigen gelijk. Hij ziet zichzelf als slachtoffer van de 'politieke justitie'. Zijn tijd gebruikt hij voornamelijk voor het bestoken van de onderzoeksrechters van de operatie Schone Handen. Daartoe stuurt hij vanuit Hammamet een constante stroom giftige faxen naar Italië.

Craxi's hoofdvijand is ex-rechter Antonio Di Pietro die met zijn operatie Schone Handen een stokje stak voor zijn terugkeer als premier. Al in 1992 liet Craxi weten dat hij tegen Di Pietro een geheime troefkaart had. Maar in die tijd was het onmogelijk iets te ondernemen tegen de razend populaire onderzoeksrechter.

'Di Pietro, laat ons dromen', stond er toen op de muren van Milaan. Vorige week werd de leus aangetroffen 'Di Pietro dief'. De troefkaart van 1992 - relaties van Di Pietro met dubieus gebleken figuren - is intussen uitgespeeld door de entourage van Berlusconi. Craxi zelf heeft er een schepje bovenop gedaan: hij heeft een lijst gefaxed van Di Pietro's telefoongesprekken in de eerste maanden van de operatie Schone Handen. Hoe kwam Craxi aan die lijst? Wie heeft Di Pietro bespioneerd? Wie heeft daartoe de order gegeven? Justitie wil Craxi daarover in Hammamet aan de tand voelen.

Zojuist zijn twee nieuwe zaken tegen hem aangespannen: een vanwege vervalsing van stempels in zijn vorig jaar ingetrokken en pas vorige maand ingeleverde paspoort, een andere zaak vanwege het opstrijken van 1,2 miljoen gulden smeergeld, in ruil voor een lovend commentaar in de partijkrant over de overval van de financiële piraten Parretti en Fiorini op de Amerikaanse filmkolos MGM.

Wat is er gebeurd met de smeergelden die Craxi heeft opgestreken? De Milanese onderzoeksrechters hebben het gros van de buit, inmiddels gedevalueerd tot ongeveer een miljard gulden, gelokaliseerd in Hongkong. Maar Craxi vertrouwt er op dat de rechters tijdig worden uitgeschakeld. En als de restauratie is afgerond, zal hij zegevierend naar Italië terugkeren. En dan zal zijn dubbelganger op straat nieuwe triomfen vieren.

Meer over