Crashsite MH17 te gevaarlijk, onderzoekers worden teruggehaald

Het is momenteel te gevaarlijk om onderzoekers te laten terugkeren naar het gebied waar het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines is terechtgekomen. De extra onderzoekers die vorige week naar de oostelijke stad Charkov werden gestuurd, worden daarom weer teruggehaald naar Nederland.

redactie
Nederlandse onderzoekers op de rampplek van MH17. Beeld ANP
Nederlandse onderzoekers op de rampplek van MH17.Beeld ANP

Dat heeft premier Mark Rutte vandaag na de ministerraad gezegd. De extra onderzoekers hebben afgelopen week alle voorbereidingen getroffen om snel naar de rampplek te kunnen terugkeren zodra dat zou kunnen.

Hij betreurt het dat de veiligheidssituatie op en rond de crashsite minder stabiel is dan was gehoopt. Ondanks het staakt-het-vuren zijn er beschietingen over en weer geweest en zijn medewerkers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in de vuurlinie terechtgekomen.

De ambitie is volgens Rutte onveranderd. 'We willen terug als het kan. Maar het is nu niet verantwoord om onze mensen het veld in te sturen', zei hij. De landen waarmee Nederland samenwerkt, Maleisië en Australië, zijn het daarmee eens, aldus de premier.

Nederland wil vervolgen
De repatriëringsmissie werd begin augustus opgeschort omdat het te onveilig was in het rampgebied. Het toestel van Malaysia Airlines (vlucht MH17) werd op 17 juli neergeschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat het de verdachten van de MH17-vliegramp graag in Nederland zou vervolgen. Definitieve afspraken hierover zijn nog niet gemaakt met de landen die betrokken zijn bij dit grootste strafrechtelijk onderzoek in de Nederlandse geschiedenis. Ook Maleisië wil de daders berechten als deze worden gevonden.

Een konvooi met medewerkers en persoonlijke bezittingen arriveert op de luchthaven van Charkov in augustus. Beeld anp
Een konvooi met medewerkers en persoonlijke bezittingen arriveert op de luchthaven van Charkov in augustus.Beeld anp
Meer over