country

*****..

Ariejan Korteweg

KAMERMUZIEK MET BANJO
Abigail Washburn & The Sparrow Quartet: idem. Nettwerk/ Munich.

KAMERMUZIEK MET BANJO
Dit is kamermuziek in de unieke bezetting van twee banjo’s, fiddle met vijf snaren en cello. Nog vreemder: The Sparrow Quartet staat met het ene been in de Appalachen, met het andere in China. Frontvrouw Washburn is tweetalig en neemt veel Chinese invloeden mee, wat tot abrupte wendingen en interventies leidt. Dit is bluegrass in zijn avontuurlijkste gedaante, gespeeld door de topinstrumentalisten Bela Fleck, Casey Driessen en Ben Sollee, met Washburn als gangmaker.

BINNEN DE LIJNTJES KLEUREN
*****

BINNEN DE LIJNTJES KLEUREN
Crooked Still: Still Crooked. Signature.

BINNEN DE LIJNTJES KLEUREN
Sinds het betreurde einde van Nickel Creek smacht de bluegrass naar nieuwe frontsoldaten die het genre bij een jonger publiek kunnen laten aanslaan. Crooked Still heeft goede papieren. Belangrijkste troef is de stem van Aoife O’Donovan, waar Ierse of Schotse wortels in doorklinken. De folkinvloeden zijn sowieso sterk aanwezig in hun bluegrass. Wat ontbreekt is de muzikale extravagantie van Chris Thile, die Nickel Creek een eigen plaats gaf. Crooked Still kleurt keurig binnen de lijnen.

MOOIZINGERIJ NEEMT DE MACHT
*****

MOOIZINGERIJ NEEMT DE MACHT
Eliza Gilkyson: Beautiful World. Red House/ Music & Words.

MOOIZINGERIJ NEEMT DE MACHT
Had Eliza Gilkyson geen EP maar een compleet album uitgebracht, dan hadden hier vier sterren geprijkt. Zeker de helft van Beautiful World bestaat uit ontspannen country- en folkballads die ze stoer en met veel inleving vertolkt. Naarmate het album vordert, nemen jazz, mooizingerij en zelfs een soort new age de macht over. Zo probeert ze twee publieken te bedienen die zich zelden goed met elkaar verstaan.Ariejan Korteweg

Meer over