country

*****..

KREKELZANG EN VINYLGERUIS
Philippe Solal: The Moonshine Sessions. Ya Basta.

KREKELZANG EN VINYLGERUIS
De Franse dj en producer Philippe Cohen Solal is niet voor één gat te vangen. Tot op heden maakte hij vooral naam met ingrijpend bewerkte en van elektrobeats voorziene tango’s, uitgebracht onder de naam The Gotan Project. Inmiddels heeft hij Buenos Aires voor Nashville verruild. Voor The Moonshine Sessions verzamelde hij topmuzikanten uit Tennessee om zich heen, zoals mandoline-virtuoos Sam Bush, snarenwonder Richard Bennett, Jim Lauderdale, David Olney en steelgitarist Bucky Baxter. De laatste, bekend van opnamen met Bob Dylan, tekende met Solal ook voor de productie.

KREKELZANG EN VINYLGERUIS
Zoals hem dat eerder met de tango lukte, zo weet Solal zich ook de country toe te eigenen. Met spaarzaam ingezette elektronica en speciale effecten (krekels en vinylgeruis) zet hij zijn stempel. Dat doet hij ook in de songkeuze. Nooit geweten dat Abba’s Dancing Queen en Pretty Vacant van Johnny Rotten, hier teder gezongen door Rosie Flores, in diepste wezen countrysongs zijn. Nashville mag zich gelukkig prijzen met dergelijk inspirerend bezoek.

ONGEHAAST FLUISTERZINGEN
*****

ONGEHAAST FLUISTERZINGEN
Chris Eckman, Hugo Race, Chris Brokaw: Dirtmusic. Glitterhouse.

ONGEHAAST FLUISTERZINGEN
Waar anders dan bij Glitterhouse, het Duitse label dat grossiert in stijlvolle melancholie, zou dit drietal zijn eerste album kunnen uitbrengen? The Walkabouts en True Spirit moesten hun frontman even afstaan voor dit gezamenlijke project, dat nog het meest wegheeft van een stijloefening in hedendaagse folkblues. Het tempo is dat van een zachte draf, in gang gehouden door sporadische percussie en banjo of slaggitaar. Dat nodigt uit tot ongehaast fluisterzingen en bedachtzame instrumentale uitstapjes voor wurlitzer of spacegitaar. Ariejan Korteweg

Meer over