Country

****..

Ariejan Korteweg.

Damien Jurado is nu precies op smaak
Damien Jurado: Caught in the trees. Secretly Canadian.

Damien Jurado is nu precies op smaak
Eigenlijk zou Caught in the Trees het doorbraakalbum van Damien Jurado moeten zijn. De Amerikaanse singer-songwriter is als een potje dat lang op het vuur stond; ooit is de smaak helemaal wat ie wezen moet. De liedjes zijn pakkend als popsongs en toch intiem. De muzikale aankleding is sober maar bepaald niet voorzichtig. Gillian was a horse heeft zelfs radiokwaliteit: een verleidelijke melodie, gemakkelijk mee te zingen en opgewekt van toon. Zoals altijd bij Jurado is er een urgentie die veel collega’s ontberen.

Crowell is scherp als nooit tevoren
****

Crowell is scherp als nooit tevoren
Rodney Crowell: Sex & Gasoline. Yep Roc.

Crowell is scherp als nooit tevoren
Met The Houston Kid, zijn terugkeeralbum van 2001, liet Rodney Crowell, een van de founding fathers van de alternatieve country, horen nog steeds een knappe songschrijver te zijn. Wat aan dat album ontbrak, is op Sex & Gasoline te horen. Producer Joe Henry heeft met hem een compact, broeierig geluid weten te bewerkstelligen, dat dienstbaar is aan de woorden. In zijn teksten is Crowell scherp als zelden tevoren. Veel liedjes gaan over vrouwen, zijn soms zelfs vanuit vrouwelijk perspectief geschreven. Z’n beste album in twintig jaar, toch zeker.

Geschikt voor lange autoritten
***

Geschikt voor lange autoritten
JJ Grey & Mofro: Orange Blossoms. Alligator.

Geschikt voor lange autoritten
Front porch soul is het genre waarin JJ Grey opereert en daar hoor je niet veel van. Denk aan iets halverwege Tony Joe White, Lynyrd Skynyrd, The Free en The Black Crowes. JJ heeft een mooie hese stem. De band neemt de tijd voor een nummer. Er heerst overvloed, ook door de kwistig ingezette koortjes en blazers en het zompige orgeltje. Belangrijker: het swingt en is geschikt voor tijdens lange autoritten.Ariejan Korteweg.

Meer over