Costa Rica zorgt voor sensatie

Costa Rica heeft vrijdag gezorgd voor de grootste sensatie van dit WK. In wat de 'poule des doods' heette te zijn vanwege de aanwezigheid van Uruguay, Italië en Engeland, plaatste de nummer 28 van de wereld zich al na twee wedstrijden voor de knock-outfase.

AMSTERDAM - Italië werd met 1-0 verslagen, nadat Uruguay in de eerste groepswedstrijd al verrassend met 3-1 opzij was gezet. Door dit resultaat is Engeland uitgeschakeld. Italië en Uruguay moeten dinsdag in Natal (18.00 uur Nederlandse tijd) het gevecht aan om de tweede plaats in groep D.

Italië heeft vanwege het betere doelsaldo aan een punt genoeg om Uruguay achter zich te houden. Uruguay (7de van de wereld), Italië (9de) en Engeland (10de) hebben alle een aanzienlijk betere ranking dan Costa Rica, het Midden-Amerikaanse land dat is beloond voor zijn brutale, zelfverzekerde presentatie in Brazilië.

In de Arena Pernambuco van Recife kroonde Bryan Ruiz zichzelf tot matchwinner door één minuut voor rust het enige doelpunt te maken. Hij kopte knap raak uit een perfecte voorzet van Junior Diaz: 1-0.

Het was gerechtigheid, want Joel Campbell had eerder een strafschop verdiend na een overtreding van Giorgio Chiellini. De Chileense scheidsrechter Osses bleef in gebreke.

Ontroerend is het verhaal van Campbell, de spits die onder contract staat bij Arsenal, maar de laatste seizoenen steeds werd verhuurd omdat hij geen werkvergunning kreeg voor Engeland. Het afgelopen seizoen werd hij met Olympiakos Piraeus kampioen van Griekenland. Komend seizoen kan hij eindelijk aan de slag bij Arsenal. Dat heeft coach Wenger reeds gezegd.

Voor het begin van het WK kocht Campbell bij een supermarkt honderd pakjes met Panini-plaatjes in de hoop zijn eigen beeltenis daarop tegen te komen. Dat was zijn WK-droom. Hij opende alle verpakkingen, maar helaas: geen Joel Campbell. Dit kleine leed deelde hij met zijn volgers op Twitter, ergens in april. Op een foto waren de verscheurde pakjes zichtbaar.

Vervolgens kreeg hij talloze compassievolle reacties terug van volgers die zijn plaatje wél hadden bemachtigd. Met de vraag of hij er interesse in had. Panini zelf reageerde door de speler een doos vol pakjes met zijn foto toe te sturen. Het verhaal deed het goed in aanloop naar het toernooi.

Costa Rica is duidelijk niet naar Brazilië gekomen om als aandoenlijke aanwezige over de wang te worden geaaid. De ploeg heeft lak aan reputaties, bleek al uit de eerste zege tegen Uruguay. Volledig op eigen kracht, en vooral met dank aan de onstuitbare Campbell, vernederde het de nummer vier van het vorige WK.

Ook Italië maakte een matte indruk tegen Costa Rica. Spits Mario Balotelli had voor de wedstrijd gecommuniceerd dat hij een kusje op zijn wang wilde hebben van koningin Elizabeth als hij zou scoren. De excentrieke aanvaller liet het afweten in een wedstrijd waarin Ruiz weer deed denken aan de speler die FC Twente landskampioen maakte in 2010.

undefined

Geslepen

Ruiz (28) heeft er een dramatische periode opzitten. Bij Fulham kwam hij niet uit de verf, waarna hij het laatste half jaar werd verhuurd aan PSV. In Eindhoven herinnerde hij in niets aan de geslepen flankspeler die hij was in het seizoen 2009-2010, bij Twente.

Hij scoorde vijf keer voor PSV, maar stelde toch teleur. De Ruiz van Twente was de smaakmaker van de competitie. De Ruiz van PSV ontsteeg de middelmaat niet. De Ruiz van dit Costa Rica lijkt in Brazilië aanwezig om de voetbalvolgers eraan te herinneren dat hij geen genoegen neemt met de afgeschminkte versie van zichzelf.

'Dit is een droom die uitkomt', zei Ruiz. Hij droeg zijn doelpunt op aan zijn familie. 'Ongelooflijk dat wij overleven in de poule des doods, waarin drie landen zitten die sterker zijn dan wij. Iedereen kan trots zijn.'

Ruiz staat nog een jaar onder contract bij Fulham. Bij PSV bereidde hij zich voor op het WK. Waar zijn toekomst ligt, is nog onbekend. Eén ding is zeker: hij heeft het juiste moment en het ideale podium uitgekozen om weer vol in de schijnwerpers te stappen.

undefined

Meer over