Costa Rica doet groene naam eer aan: dierentuinen dicht, dieren vrij

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Costa Rica gaat zijn twee nationale dierentuinen sluiten. De dieren worden vrijgelaten. Het Midden-Amerikaanse land zet daarmee een nieuwe stap ten gunste van zijn reputatie op het gebied van natuur- en dierenbescherming. Costa Rica kent al jaren een verbod op het optreden van circusdieren en heeft ook de jacht als vrijetijdsbesteding verboden.

Met de sluiting van dierentuinen gaat een jongensdroom van de minister voor Milieuzaken, René Castro, in vervulling. Toen hij opgroeide had zijn grootmoeder een papegaai in huis. 'Op een dag brachten we het dier naar de patio, waar net een vlucht wilde papegaaien voorbijkwam. Onze papegaai vloog met hen mee. Het maakte een grote indruk op me,' zei de bewindsman in de krant La Nación.

'We dachten dat we altijd goed voor het dier gezorgd hadden, het kreeg voedsel en affectie. Maar toen het de kans kreeg, verdween het.'

De beslissing van Costa Rica, beroemd om zijn rijkdom aan dieren en planten, heeft zowel bijval als kritiek opgeroepen. Met name de Simón Bolívar-dierentuin in de hoofdstad San José heeft een slechte naam. Het is er volgens toeristen en dierenkenners vies en de dieren hebben weinig bewegingsvrijheid. Op de populaire website voor reizigers TripAdvisor beoordeelt één op de drie bezoekers de toestand als 'vreselijk'.

Maar volgens sommige veterinaire deskundigen kleven er juist grote risico's aan de vrijlating van dieren. Ze zouden het volgens dierenarts Randall Arguedas op eigen kracht niet redden buiten de dierentuin. 'Ze hebben verwondingen opgelopen of zijn eenvoudigweg hun natuurlijke instincten kwijtgeraakt.' Ook de leiding van de twee dierentuinen in de hoofdstad vreest voor het welbevinden van de dieren, zonder de aanwezigheid van artsen, voedseldeskundigen en andere verzorgers.

Volgens Dan Nosowitz, redacteur van het blad Popular Science, zijn slechts weinig diersoorten vanuit dierentuinen succesvol vrijgelaten in de natuur. 'In theorie' is het in Costa Rica minder riskant dan elders, omdat dieren zich veelal kunnen aansluiten bij soortgenoten.

De twee dierentuinen die op de nominatie staan om gesloten te worden, herbergen zestig diersoorten. Onder de bewoners zijn een leeuw en enkele krokodillen, die uiteraard niet zonder gevaar voor mensen kunnen worden vrijgelaten.

undefined

Meer over