Corsicaanse herder krijgt levenslang

De Corsicaanse herder Yvan Colonna is donderdagavond in Parijs tot levenslang veroordeeld wegens de moord op de Corsicaanse prefect Claude Erignac, bijna tien jaar geleden....

Colonna, aanhanger van de Corsicaanse onafhankelijkheidsbeweging, was na de moord vier jaar voortvluchtig. Hij werd in 2003 opgepakt in een hut in de Corsicaanse binnenlanden. Zes andere mannen waren al aangehouden en veroordeeld wegens betrokkenheid bij de aanslag.

Twee van hen kregen toen levenslang. Dat de rechtbank eenzelfde straf aan Colonna oplegt, duidt erop dat de rechters kiezen voor een collectieve verantwoordelijkheid.

De rechtbank hield de laatste week hof in Ajaccio, Corsica’s hoofdstad, om de moordaanslag ter plekke te kunnen reconstrueren. De rechtszaak spitste zich toe op de vraag wie van de groep van zeven de dodelijke schoten loste.

Corsicaanse nationalisten riepen vanaf de publieke tribune ‘liberta’ na de uitspraak en ‘houdt moed’. Op het plein voor de rechtbank in de Corsicaanse stad Bastia werd met stenen gegooid.

Meer over