Corsicaans 'nee' nederlaag voor Franse regering

Een nipte meerderheid van 51 procent van de Corsicanen heeft zondag een voorstel voor bestuurlijke vernieuwing van het eiland afgewezen....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Sarkozy had vrijdagavond nog een triomf gevierd, toen hij de arrestatie bekend kon maken van de Corsicaanse nationalist Yvan Colonna. Die gold al vier jaar lang als de meest gezochte man van Frankrijk - Colonna wordt ervan verdacht in 1998 de prefect van het eiland, Claude Erignac, te hebben vermoord.

In een reactie zei Sarkozy de uitspraak van de kiezers te respecteren, ook al was er sprake van een consultatief referendum en bedroeg het verschil slechts enkele duizenden stemmen op totaal 191 duizend kiezers. 'De uitslag geeft nog eens aan hoe moeilijk het is om op Corsica hervormingen door te voeren', stelde hij.

De status quo blijft nu gehandhaafd: de twee departementen, Haute-Corse en Corse-du-Sud, die in één nieuwe bestuurslaag voor het gehele eiland zouden opgaan als de regering had gewonnen, worden niet opgeheven.

Sarkozy noemde de arrestatie van Colonna en het referendum dit weekeinde 'twee zaken die voor mij gescheiden zijn'. Niettemin lijkt de arrestatie wel impact te hebben gehad: de nationalisten die van tevoren hadden aangekondigd 'ja' te zullen stemmen omdat zij de bestuurlijke vernieuwing interpreteerden als een stap op weg naar onafhankelijkheid, 'waren te geschokt en zijn niet meer gaan stemmen', zei een Corsicaanse politicus.

Maar ook onder niet-nationalisten viel dit weekeinde veel kritiek te horen op de timing van de arrestatie - 36 uur voor het referendum, waarvan de peilingen aangaven dat de regering het moeilijk zou gaan krijgen. Velen vonden het té toevallig. Ook al omdat de arrestatie om zeven uur 's avonds plaatsvond, nog net op tijd voor het acht uur-journaal van vrijdag.

Sarkozy ontkende dit weekeinde in alle toonaarden dat er van manipulatie sprake was: 'Wie dat zegt, begrijpt niets van politiewerk.' Dat Colonna nog altijd vrij rondliep, was simpelweg een smet op de rechtshandhaving in Frankrijk, stelde hij. In Ajaccio wakkerde zijn timing het toch al diepe wantrouwen tegen Parijs aan.

'Heel bizar dat Colonna vier jaar op Corsica kan rondlopen, zo groot is het eiland nu ook weer niet. En dat hij dan juist nu wordt gevonden, maakt het allemaal nog merkwaardiger', meende de 36-jarige Elaine Rolland, werkzaam in het toerisme. Zij stemde nee, omdat ze het 'louche' vond dat regering én nationalisten allebei tot 'ja' opriepen. Patrick Rocca, een 51-jarige ambtenaar, stemde eveneens 'nee', omdat hij zich gemanipuleerd voelde. 'Ze hadden Colonna ook al drie maanden geleden kunnen pakken, maar hiermee willen ze een grote mediaslag slaan', beweerde hij zondag.

Meer over