Corsica toneel van bizarre rechtzaak

Van onze verslaggever Koen Docter..

Huilende getuigen, onverwachte en tegenstrijdige verklaringen, demonstrerend publiek en een verdachte die weigert nog deel te nemen aan het proces.

Het hoger beroep van de Corsicaanse nationalist Yvan Colonna, in 2007 tot levenslang veroordeeld voor een van de opvallendste politieke moorden sinds de Franse revolutie, verloopt extreem chaotisch en roept meer vragen op dan antwoorden.

Claude Érignac werd op 6 februari 1998 in Ajaccio doodgeschoten. Hij was de prefect van Corsica, de hoogste vertegenwoordiger van het Franse gezag op het eiland. Een jaar na de moord bekenden zes Corsicaanse nationalisten hun betrokkenheid. Vier van de zes wezen de schaapsherder Yvan Colonna aan als de schutter.

Colonna sloeg op de vlucht en was jarenlang de meest gezochte man van Frankrijk. Toen hij in 2003 in een Corsicaanse berghut werd gearresteerd, bejubelde Nicolas Sarkozy, toen nog minister van Binnenlandse Zaken de arrestatie van ‘de moordenaar van Érignac’.

Maar Colonna heeft zelf altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij zegt dat hij het slachtoffer is van een ‘politiek complot’. Zijn medeverdachten trokken hun verklaringen tegen hem in. Geen van de ooggetuigen had Colonna op de bewuste avond gezien. Toch werd hij in 2007 in een geruchtmakende rechtszaak veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Colonna ging dan ook in hoger beroep. Dat begon in februari, en verloopt niet minder spectaculair.

Allereerst was er Didier Vinolas, een oud-medewerker van de prefect die door de aanklagers was opgeroepen om de persoon Érignac te belichten. In plaats daarvan kwam hij met de opzienbarende onthulling dat er nog twee verdachten op vrije voeten zouden zijn, die tot dusver volledig buiten beeld zijn gebleven. De aanklagers schilderen Vinolas nu af als een notoire fantast, terwijl ze tot voor kort zijn betrouwbaarheid nog benadrukten.

Ooggetuige Marie-Ange Contart zag van dichtbij hoe Érignac werd doodgeschoten. ‘Ik weet het zeker: de man die ik die avond zag, was niet meneer Colonna.’ De tot levenslang veroordeelde Pierre Alessandri, een van de zes betrokken nationalisten, beweert nu zelf de schutter te zijn geweest. Zijn echtgenote kwam huilend terug van haar eerdere getuigenis tegen Colonna. ‘Yvan Colonna was het niet, ik heb hem ten onrechte beschuldigd, ik kon niet meer terug.’ Ze zegt dat ze door de politie onder druk is gezet om tegen Colonna te getuigen.

Woensdag besloot Colonna zich met zijn advocaten uit het proces terug te trekken, nadat de rechter had geweigerd de aanslag in Ajaccio ter plaatse te reconstrueren. ‘Als u me in het belang van de staat wilt veroordelen; gaat uw gang, maar zonder mij. Ik ben onschuldig en dat weet u.’

Meer over