Corruptiespel rond wapens voor Nederlandse politie

De inkoopafdeling van de Nationale Politie is in opspraak. Rond de aanschaf van nieuwe politieauto's zouden agenten smeergeld hebben aangenomen. Ex-wapenhandelaar Richard Bistrong schetst in de Volkskrant hoe de omkoping in het werk gaat. De Amerikaan is voorwaardelijk vrij, na een straf van 14 maanden wegens omkoping.

Merijn Rengers en John Schoorl
null Beeld anp
Beeld anp

Eigenlijk ging het altijd en overal hetzelfde, zegt Richard Bistrong. Hij zat in een afgesloten vergaderkamer in een willekeurig hotel in een land naar keuze met een tussenpersoon, en daar voltrok zich de corruptie. De tussenpersoon sprak over commissie, over tol die hij moest betalen, of over mensen voor wie hij moest zorgen.

Bistrong hoefde alleen maar akkoord te gaan. Dan wist hij - en de tussenpersoon wist het ook - dat er overheidsfunctionarissen betaald zouden worden voor cruciale informatie, of voor een beslissend zetje in de lobby voor producten van zijn multinationale wapenfirma. Bistrong betaalde de tussenpersoon en die handelde het smeergeld verder af.

De Amerikaan mocht tot zijn ontslag en zijn tumultueuze aanhouding in 2007 de Nederlandse politie en het Nederlandse leger tot zijn wereldwijde klantenkring rekenen. Hij was tachtig uur per week, 250 dagen per jaar op pad, ver weg van zijn riante villa in Ponte Verde, Florida.

Omdat hij voorwaardelijk vrij is, moet hij voorzichtig zijn. Namen en rugnummers van corrupte ambtenaren zijn uit den boze. Maar een beeld schetsen van corruptie, ook in Nederland: dat doet hij graag.

Pijnlijke corruptieonderzoeken
De lijst met pijnlijke corruptieonderzoeken bij de Nederlandse politie wordt steeds langer. Vorige week vrijdag berichtte minister Opstelten van Binnenlandse Zaken de Tweede Kamer over een smeergeldonderzoek bij de Nationale Politie, rond de aanbesteding van de aanschaf van dertienduizend geavanceerde politieauto's. In het onderzoek worden diverse politiefunctionarissen verdacht van het aannemen van steekpenningen.

Ook zijn er, aldus Opstelten, aangiften binnengekomen van verdachte praktijken bij andere inkoopcontracten - onder meer voor alcoholtesters en communicatieapparatuur. Bistrong verbaast het allemaal niet.

Vandaag in de Volkskrant: Rotterdamse wapenliefhebber en agent Arie P. kleine, maar belangrijke schakel

Ex-wapenhandelaar Richard Bistrong schetst hoe de omkoping van ambtenaren in het werk gaat. Beeld VK/Robin de Puy
Ex-wapenhandelaar Richard Bistrong schetst hoe de omkoping van ambtenaren in het werk gaat.Beeld VK/Robin de Puy
Meer over