Corruptieschandaal Amerikaans Congres breidt zich uit

Het corruptieschandaal rond het Amerikaanse Congres breidt zich verder uit. Volgens verscheidene Amerikaanse media staat het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Bob Ney nu in de beklaagdenbank....

Ney heeft zijn functie als voorzitter van de Huis-commissie voor interne zaken intussen neergelegd. De parlementariër is in verband gebracht met de aangeklaagde top-lobbyist Jack Abramoff. Die heeft toegegeven betrokken te zijn geweest bij tal van malafide financiële praktijken waarbij ook leden van het Congres betrokken waren. Het gaat dan vooral om Republikeinen, leden van de partij van president Bush.

In ruil voor strafvermindering werkt Abramoff nu samen met de Amerikaanse justitie. Ney is één van de volksvertegenwoordigers met wie de voormalig lobbyist zaken deed. In documenten van justitie wordt hij ‘Afgevaardigde Nummer Een’ genoemd. Ney, die de aantijgingen al heeft ontkend, zou onder meer dure reisjes en geschenken hebben aangenomen in ruil voor politieke steun voor activiteiten van Abramoff of diens zakenpartners.

Ney haalde in 2003 de wereldpers door zijn actie om Franse frietjes (french fries) in de restaurants van het parlementsgebouw voortaan ‘vrijheidsfrietjes’ (freedom fries) te laten noemen. Die actie was bedoeld als protest tegen de anti-Amerikaanse houding van Frankrijk in het Irak-conflict.

Meer over